CD - Richard Hallebeek Project

LIVE IN ALPHEN | Richie Rich Music 2019

text: Storm BakkerTot onze grote vreugde plofte gisteren een kersverse CD van Richard Hallebeek op de mat van de ProgJazz-redactie. Hallebeek en zijn kompanen hebben met een zilveren stift de cover voorzien van een persoonlijke noot en het begeleidend schrijven klinkt ons als muziek in de oren: “Je wist met je woorden precies goed de essentie te raken waar het voor ons muzikanten om draait.” Hallebeek refereert hier aan onze recensie over het eerste Jazzrock Fusion festival in het ParkVilla Theater in Alphen aan den Rijn, op 30 november 2018. Van dat concert heeft Hallebeek opnames laten maken door Stephen Loos en daarvan heeft hij een CD gebakken ‘Live in Alphen’, dat recent verscheen op zijn eigen label Richie Rich Music.

We duwen de CD in de speler en gaan er eens goed voor zitten (lees: liggen), om met frisse oren het concert nog eens te herbeleven. Acht tracks, waarvan twee gecomponeerd door bandleider/gitarist Hallebeek, twee door bassist Vollink, drie door toetsenist Van Helsdingen en eentje door de fameuze Zweedse toetsenist Lalle Larsson, met wie Hallebeek in het recente verleden gewerkt heeft. We hebben het concert in Alphen destijds zeer aandachtig beleefd en dus bevat het album niets verrassends. Voor een beetje eidetisch geheugen , waarmee elke doorsnee jazzrocker wel behept is, is het beluisteren van een bijgewoonde concertregistratie vooral een feest van herkenning. Voor onze bevindingen verwijzen we derhalve naar de recensie van toen . Er zwerven ook mooie filmpjes op internet, zoals hier .

Live

“Het is een hele klus om een live-cd te mixen met room mics en allerlei sporen uitvogelen wat nou wat is,” aldus Hallebeek, die veel die processen voor zijn eigen rekening neemt. Hij is er in geslaagd de band goed en transparant te laten klinken, zodat alle spelers uit de verf komen. Het enige wat achterblijft qua geluidskwaliteit is het applaus -dat enigszins blikkerig overkomt- en de gesproken aankondigingen van Hallebeek zelf. Dat had Hallebeek wat ons betreft achterwege kunnen laten op het album, ofschoon het wel kan dienen als bewijs dat het daadwerkelijk een live-registratie betreft. Want dat vergeet de luisteraar zo nu en dan. Dit is toe schrijven aan het feit dat de musici stuk voor stuk briljante spelers zijn, die met hun techniek en intelligentie voortdurend boven de complexe materie staan, elk van hen heer en meester in de eigen zone, maar daar bovenop met gespitste oren streven naar collectieve synergie.

VVV

Vollink is een van die zeldzame bassmeesters die stuwende begeleiding in de lage registers koppelt aan spaarzaam doch verfijnd solowerk in de hoogte. (zie hier) Voskuil is een volleerde jazzrockdrummer bij wie alles klopt: sound, timing, techniek en smaak. Wie deze turbo-tandem niet kent heeft de afgelopen jaren onder een steen gelegen. Gelukkig voorziet YouTube in enkele prachtige voorbeelden van hun geweldige kunne, zoals de promo-video van DS Drums , de track 'Herbs' met een hoofdrol voor de onnavolgbare vampkoning op slagwerk. Jeroen van Helsdingen tenslotte, in feite de meest avontuurlijke speler van het kwartet, is een man die nooit dezelfde dingen lijkt te willen spelen. Gelukkig voor vriend en vijand, is hij uitgerust met een muzikaal arsenaal zonder weerga. De door gospel geïnspireerde toetsenist heeft handige oren en slimme handen, leest als een raaf en hij heeft -allerbelangrijkst- net het nodige beetje recalcitrantie om de boel zo nu en dan eens stevig op te rullen. Zijn Prophet Six klinkt als een klok en laat het geheel zingen en vliegen, met prachtige soli al dan niet begeleid door zijn eigen gelaagde harmonieën op de Nord stage keys, waarna Hallebeek weer overpakt met duizelingwekkend gitaarspel. Wij schreven toen al: “een complete gitarist, een speler van wereldklasse.” (lees de review)

Er zit zodoende geen grens op deze band, die gerust het Europese neusje van de zalm mag worden genoemd in dit vooral internationaal zo gewaardeerde genre. Naar verluidt speelt The Richard Hallebeek Project in deze bezetting volgend jaar weer in Alphen, maar ook in de Boerderij Zoetermeer, toch the place to be als het om 'fusion' gaat. Niet te missen concerten voor de liefhebbers van dit genre en het zij hier nog maar eens gezegd- toch gewoon van Nederlandse bodem!


[PJ_©STAB]

New Place Always