CD - KAISA PIETRZKO TRIO

FORTHRIGHT STORIES

text: Storm Bakker

Authentiek

Om met de deur in huis te vallen: meteen vanaf het eerste nummer 'Brown', een opgetogen vierkwartsmaat, pakt de muziek van Kasia de luisteraar bij de lurven. Het album heeft -ondanks dat het in de studio werd opgenomen- een heerlijk live gevoel. Het is alsof Kasia en haar kompanen (drummer Piotr Budniak en contrabassist Corcoran Holt en in één nummer celliste Julia Kotarba), gewoon bij de luisteraar in de huiskamer zitten. Zoals meestal het geval is -wanneer een pianist de composities verzorgt-, is alles harmonisch dik in orde. Bovendien wijzen de neuzen van het Poolse trio in dezelfde richting en is de ritmische accuratesse van de bassist en de drummer van begin tot eind een verademing. Maar bovenal is de muziek van Kasia authentiek en oprecht en vol bezieling.

Hakkebord

‘Fortright Stories’ bestaat uit 9 composities van Kasia zelf, en vertelt als suite een indrukwekkend en coherent verhaal. Het zijn " fragments of various extreme emotions ", aldus Kaisa in haar liner notes, “i mportant moments and breakthroughs of my life. ” Kunstige mozaïekjes, afgewisseld met uitgerekte modale passages die met vurige bas en drums dynamisch worden opgebouwd, dan weer afgewisseld met dromerige Nordische soundscapes. Haar compositorische beslissingen zijn in onze oren voortdurend de juiste. Vooral in track 8 (Episode III), een piano solo uitgaande van een ‘bass pedal’ in de linkerhand en modaal-melodische mijmeringen in de rechterhand, met trancematige trillers en hakkebordachtige technieken, is precies het toetsenwerk waar wij zelf zo van gediend zijn. Tenslotte mondt zij uit in een verlossende modulatie, waarna zij besluit met dramatisch slotbetoog, waarbij de jazz definitief verlaten wordt en elementen uit klassieke en ethno-musicologische muziek worden toegepast. Aldus mijmerend nestelt Kasia Pietrzko zich als speelse muze definitief in ons hart.

Pluim

Petje af dus voor ‘Katarzyna’, die haar debuut-album met steun van Berndorf Näderbau en nog een zevental toonaangevende poolse jazz-organisaties uitbracht in 2017. ‘Fortright Stories’ werd conceived, arranged and produced door de jonge, speels ogende pianiste zelf en is qua sound -opgenomen in Monochrom Studio- om door een ringetje te halen. De vormgeving van Janus Rószanski met fotografie van Jarek Rerych, verdient een dikke pluim. Een digipak met smaakvolle booklet, alles in zwart wit en qua belettering eenduidig, een geheel waarover Kasia duidelijk heeft nagedacht. In haar eigen woorden: “The simplicity of black and white and its profundity are building graphical consonance with sounds, resulting in an entity.”

Live

Wij zagen Kasia Pietrzko al in september 2019 in het BIMHuis (12 Points, zie hier ) en zien hunkerend uit naar de wederkomst van de pianiste naar Nederland. Vrijdagavond 15 mei concerteert het Kasia Pietrzko Trio in theater De Lieve Vrouw, tijdens het festival Amersfoort Jazz, waar zij als laureate is voorgedragen door de Poolse partner Szczecin Jazz.


{PJ_©STAB]