CD Joost Lijbaart, Sanne Rambags, Bram Stadhouders 'Trinity'

tekst: Robin BoerNagenoeg precies twee jaar geleden bracht het avontuurlijke trio 'Under The Surface' haar eerste album uit op het Challenge Records label. Deze “muziek achter de stilte”, zoals deze wordt gepresenteerd, is volledig geïmproviseerd en zorgt bij ieder concert voor verschillende ervaringen in dynamiek en intensiteit. 'Under The Surface' bestaat uit slagwerker Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en zangeres Sanne Rambags.

Waar de gelijknamige studioplaat vooral de ingetogen en architectonische kant van het trio illustreert, weten de live-concerten de luisteraar na een passende opbouw naar het puntje van de stoel te brengen, dankzij het enorme scala aan muzikale ambiance, gitaarlijnen en soundscapes van Bram, de dynamische, groovende en soms ook explosieve ritmiek van Joost en de veelzijdige en imponerende stemkunsten en presentatie van Sanne. De meer dan geloofwaardige bezieling van het trio als geheel maakt de unieke kwaliteit van deze optredens onbetwistbaar. Er ontstond dan ook snel een honger naar een waardige live-registratie. Twee jaar na de release van het debuut is er dan nu 'Trinity': ruim een uur aan live-materiaal, opgenomen van verschillende optredens. Het overtreft de al hoge kwaliteit van het debuut ruimschoots. De spanningsboog blijft in het merendeel van de in totaal twaalf gepresenteerde stukken goed overeind, maar wat met name opvalt is dat de klankkleuren en melancholie, alsmede een breed palet aan muzikale emoties, zorgen voor een luisterervaring die van begin tot einde boeit en voor de luisteraar als een belevenis op zich mag worden beschouwd.

Er is overduidelijk goed nagedacht over de volgorde van de stukken: verstilde passages, spanningsopbouw en extraverte uitspattingen zijn in passende balans. Op 'You Will Rise' luisteren we naar een stukje a-capella zang en aan het einde van 'La Loba, Part 2' stijgt de intensiteit naar ongekende hoogte. Ook de kortere delen 'Aurora' (mooie harmonieën en ingetogen zang) en het percussieve 'The Sun Rises in the East' boeien door hun unieke karakter en hoog dynamisch gehalte. Er volgen meer hoogtepunten, want het door de Noorse schilder Edvard Munch geïnspireerde 'The Dance Of Life' vertelt maar liefst twaalf minuten een verhaal van liefde, herinnering, pijn en angst. Ook in (wat ons betreft) het prijsnummer 'Wild' haalt Sanne heel veel uit de kast om de diverse emoties gestalte te geven, vergezeld door mooie volle, warme geluidscollages, akkoorden, gitaarpartijen en ambachtelijk geproduceerde natuurgeluiden. Op 'Hjemme' horen we prachtig spel op de charango en het ritmische 'Calling Up The Spirits' ontaardt weer in een heftige climax, waar gedurende de laatste twee minuten de grenzen worden opgezocht van wat er mogelijk is met de menselijke stem. Sanne Rambags schalt met een ongelooflijke kracht de laatste seconden weg. Gevoelsmatig is dit het einde van de plaat, maar er volgen nog twee mooie ingetogen stukken: op 'Lapis Lazuli' worden we meegevoerd met een repetitieve melodie, waarop de afsluiter 'Chime' een soort vervolg lijkt te zijn, fungerend als passend slotakkoord van een wereldse plaat.

Voor de ultieme beleving raden wij met klem aan een van de concerten te bezoeken (zie hiervoor de ProgJazz Agenda), maar daarnaast mag 'Trinity' meer worden beschouwd als een liefdesbrief dan als een visitekaartje.


[PJ©RB]


Tracklist:

1. La Loba – Part One / 2. You Will Rise / 3. Moksha / 4. La Loba – Part Two / 5. Aurora

6. The Sun Rises in the East / 7. The Dance of Life / 8. Wild / 9. Hjemme

10. Calling Up The Spirits / 11. Lapis Lazuli / 12. Chime


Joost Lijbaart: drums & percussie

Sanne Rambags: vocalen en poëzie

Bram Stadhouders: gitaar, electronica & charango