Jubileum-editie Jazz in 't Park (Gent) verbreekt alle records

Tekst: Philip Bossuyt

Foto's: Rudy Carlier


Het gratis vierdaagse openluchtfestival Jazz in ’t Park sloot zondag in het zonovergoten Gentse Zuidpark af met 16.000 bezoekers en een feestelijk slotconcert van het Philip Catherine Quartet. In de gekende ongedwongen, relaxte sfeer tussen de bomen kreeg deze 25e editie meteen ook alle glans mee van een recordeditie naar bezoekerscijfers. Het goede weer van de voorbije vier dagen speelt bij een openluchtfestival uiteraard altijd een stimulerende rol. Maar het is duidelijk dat de topaffiche met o.m. Philip Catherine Quartet, Aka Moon, De Beren Gieren, Taxiwars, Black Flower, en de promotie van de Belgische jazz, een schot in de roos was.

“Ook deze editie programmeerden we traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz en zijn subgenres”, zegt organisator-programmator Jeroen De Weder, verbonden aan de dienst evenementen en feesten van de Stad Gent. “We mikken altijd op een evenwichtige en gevarieerde programmatie waardoor we zowel de pure jazzliefhebber aantrekken, de toevallige passant als muziekliefhebbers die aangetrokken worden door jonge bands die zonder schroom genres en invloeden door elkaar mixen of op het podium staan met een rockattitude”. Zowat 1.500 aanstormende en gevestigde jazzmuzikanten kregen in die 25 jaar trouwens al een dankbaar en interactief platform op dit initiatief van de Stad Gent.

Jeroen De Weder rekent Aka Moon, Taxiwars en het Philip Catherine Quartet alvast tot zijn persoonlijke hoogtepunten. Een leuke verrassing voor organisatie en publiek was dat saxofonist Robin Verheyen (twee maal op Jazz in ’t Park 2018 met Taxiwars en het trio Aleatoric) het laatste half uur van het slotconcert samen soleerde met Philippe Catherine en ze aldus voor een onvergetelijk orgelpunt zorgden. Ook leuk en hartverwarmend op ‘zon’dagnamiddag, en net voor het slotconcert van Philip Catherine, was het dubbeloptreden van de 18-koppige brass- en percussieband Brazzmatazz. Zij zorgden op een geïmproviseerd tweede podium voor een onweerstaanbaar, opzwepend muzikaal dansfeest voor jong en oud.

“Ook voor mij was het aangenaam jazzy nazomeren op deze feesteditie”, vult co-programmator Karel Van Keymeulen aan. Als voormalig journalist, als jazzliefhebber en erudiete jazzkenner mocht hij 4 van de 16 groepen programmeren en koos hij voor groepen wiens bandleaders hij zeer intrigerende, verrassende en innoverende persoonlijkheden vindt: Gratitude Trio, AKA Moon, Celano/Badenhorst/Baggiani en Aleatoric. Van Keymeulen heeft zowel Robin Verheyen, Jeroen Van Herzeele (o.a. Gratitude Trio) als Joachim Badenhorst nog als tieners zien debuteren en evolueren. “Men mag mij in de toekomst gerust blijven vragen als co-programmator, ik heb alvast de smaak te pakken”, aldus een enthousiaste Karel Van Keymeulen.

website


[PJ_©Philip Bossuyt, Phibo Press Communication]