Sanne Rambags

Amersfoort Jazz festival (Tabaksplant de Waterput)

Zaterdag 26 mei 2018

tekst: Robin Boer

foto's: Hans Boer / Hans Boer / Peter Putters


Sanne Rambags

De zaterdag van het toonaangevende festival Amersfoort Jazz biedt direct ook het meest volle programma. Op deze eveneens extreem warme, doch zonovergoten en sfeervolle tweede dag van het festival, brengt het eerste bezoek ons bij hotel De Tabaksplant, dat zich bevindt in een uit meerdere huizen bestaand monumentaal pand, dat omstreeks begin 1600 is gebouwd en een interessante, rijke historie kent. Het huis, gebouwd op de plaats van een middeleeuwse waterput, speelde een rol in de regionale tabaksteelt en –handel in de 18de eeuw.

In de prachtige binnentuin aan de achterzijde (Stadstuin de Waterput) is een tent opgebouwd waar de 23-jarige Sanne Rambags (bekend van het voor een Edison genomineerde ‘Under The Surface’ met Joost Lijbaart en Bram Stadhouders en het trio Mudita, dat binnenkort haar eerste plaat uitbrengt) een drietal sets zal verzorgen tijdens de zogeheten Amersfoort Jazz Heritage, met slechts haar (versterkte) akoestische gitaar als begeleiding. Niet dat verdere begeleiding gemist wordt: de liedjes die Rambags uitvoert komen uitstekend uit de verf in de muisstille tuin. Er waait zo nu en dan een bescheiden bries door de verder oververhitte locatie, en enkele vogels fluiten mee – op een gegeven moment zelfs in de toonsoort van de muziek –, als ware het een geregisseerd aspect van de totaalpresentatie. Rambags geniet er met volle teugen van en het publiek is zichtbaar en terecht geïmponeerd door de eigenzinnigheid en schoonheid van haar composities en stemgeluid. De natuur is naar eigen zeggen haar grootste inspiratiebron en tijdens dit intieme optreden kan er maar één conclusie worden getrokken: de natuur geniet van haar. Ondergetekende zag haar al in het Bimhuis Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht en het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Haar trio met Lijbaart en Stadhouders had op Amersfoort Jazz zeker niet misstaan, maar solo is zij ook niet te versmaden. Sanne is een verschijning waar je u tegen zegt en zij is begenadigd met een engelachtige stem, die doet denken aan het label ECM, een timbre dat het Noorderlicht van een extra kleur voorziet.

Sanne Rambags is slechts één van een handvol artiesten die een kruisbestuiving praktiseert op Amersfoort Jazz; zij geeft dezelfde middag – tussen twee van haar eigen sets door – nog een acte de presence op de Hof Main Stage tijdens het concert van het Rotterdamse collectief Coal Harbour, waar zij één van haar eigen songs vertolkt in een uniek arrangement. Rambags kon gisterenavond door andere verplichtingen niet aantreden bij het Kika Sprangers Large Ensemble, waar zij vast deel van uitmaakt, maar wel bij het Martin Fondse Acoustic Trio, dat om 21:30 uur haar kunsten vertoonde in de prachtige Sint Aegtenkapel. We zullen in 2019 ook veel van haar gaan horen.


[©JP_RB]