Mudita / Free The Voices

Amersfoort Jazz 2019 | 26 mei, Sint Aegtenkapel

Tekst: Robin Boer

Beeld: Peter Putters

Free The Voices © Peter Putters

Amersfoort Jazz is een festival met veel gezichten. Terwijl men geniet op de pleinen van Batida en Beets Brothers Electric Band, speelt in de Sint Aegtenkapel het trio Mudita van de rijzende ster Sanne Rambags. ProgJazz was erbij.

Wat moet er nog gezegd worden over het trio Mudita? Een uitgebreide introductie is overbodig; wij bliezen al een aantal keer de loftrompet voor dit unieke trio, bestaande uit Sjoerd van Eijck (piano), Koen Smits (trompet) en Sanne Rambags (zang, percussie). Inmiddels is bekend dat zij de Edison onderscheiding voor 'Beste album Jazz Vocaal' hebben gekregen voor 'Listen to the sound of the Forest'. Het is mooi om al tijdens de eerste twee nummers te constateren dat het trio live enorm gegroeid is in relatief korte tijd. De soms intense vocale improvisaties van Sanne Rambags zijn ons niet vreemd, maar vandaag pakt ze extra uit in de volle St. Aegtenkapel. Met name het intro van 'Obliquity and the Elliptical Path Around the Sun' en de naadloze overgang naar de briljante melodie van dit door Koen Smits gecomponeerde stuk doet ons bloed stollen. Hemels mooi.

Aangezien de tweede uitgang van de kapel hermetisch is afgesloten, wordt vertrekkend publiek naar de hoofdingang verwezen om de zaal te verlaten. Dit zorgt voor een komische noot: Sanne spreekt het vertrekkend publiek toe met de uitspraak “jullie komen precies op het juiste moment binnen, want we gaan nu iets heel bijzonders doen.” Nadat het geamuseerde publiek weer tot bedaren is gekomen, worden de zangeressen Marit van der Lei en Anna Serierse naar voren geroepen, voor een voordracht genaamd 'Free the Voices' waarbij de drie fungeren als eenheid, hun unieke stemmen mooi samenvloeiend. Hiervoor wordt het titelstuk van de plaat uitgekozen, dat geen tekst heeft, maar waarin de repetitieve vocalen centraal staan. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om het stuk een vrije interpretatie te geven, wat resulteert in een avontuurlijke samenzang van de drie.

Als het concept 'Free the Voices' zich in de toekomst zal gaan ontplooien in de vorm van eigen composities, concerten en plaatwerk, dan belooft dat veel moois. Vooralsnog kunnen we naast dit indrukwekkende concert genieten van de CD van Mudita, die na de show nog veelvuldig aan de zichtbaar en terecht geïmponeerde toeschouwers wordt verkocht.

Amersfoort Jazz 2019 zit er op. Het blijft een zeer fijne ervaring om jaarlijks in deze sfeervolle, historische stad te kunnen genieten van zoveel kwaliteit. Het enige waar wij over kunnen klagen is het feit dat je er niet aan ontkomt bepaalde concerten aan je voorbij te laten gaan. Wat het festival dit jaar wel heeft bewezen is dat het in staat is een bijzonder gevarieerd programma te bieden, waarbij er op de grote pleinen kan worden genoten van gerenommeerde namen, en tegelijkertijd in de overdekte locaties ruim voldoende ruimte wordt gegeven aan verrassingen en hoogwaardigemuziek voor de fijnproever. Hulde!


[PJ_©RB]