Marit van der Lei Nextet

Amersfoort Jazz 2019 | 26 mei, Groenmarkt

Tekst: Robin Boer

Beeld: Peter Putters


Amersfoort Jazz is een festival met veel gezichten. Terwijl men in theater De Lieve Vrouw getuige is van een internationaal laureatenfestival, speelt op de Groenmarkt Marit van der Lei Nextet. ProgJazz was erbij.

Wij maakten kennis met Marit van der Lei tijdens het festival Ujazz Fest, dat 15 december jongstleden plaatsvond in het Utrechtse TivoliVredenburg. Daar maakte zij vooral indruk dankzij origineel gekozen uitvoeringen van Chick Corea's 'Butterfly Dreams' (1972) en 'A Remark You Made' van Weather Report (1977). Maar ook Van Der Lei haar eigen creaties mogen beslist niet onvermeld blijven. Ook vandaag werden er stukken gespeeld van haar uitstekende debuut-album 'In Other Words', waarop zij, begeleid door een topklasse-band bestaande uit o.a. pianist Roel Hazendonk en bassist Marre de Graaf, allerminst eenvoudige composities heeft vereeuwigd. Ook 'Windmills Of Your Mind' (Michel Legrand, 1968) komt voorbij, maar dit alles dient min of meer als opwarmertje voor de nieuwe stukken die zijn voorbereid voor dit concert.

Marit heeft zich laten inspireren door de Canadese componist/trompettist Kenny Wheeler, die in de jaren zeventig al platen uitbracht voor het alom geprezen ECM-label en in 1990 een album opnam 'For Large & Small Ensembles' waarop de wonderschone zevendelige 'Sweet Time Suite' prijkt. Deze orkestrale muziek wordt voorzien van woordloze zang en dit fenomeen spreekt haar naar eigen zeggen meer aan dat zang met tekst. Er wordt allesbehalve voor de gemakkelijke weg gekozen en de zangeres eist veel van zichzelf met het gewaagde repertoire, waarin zij haar vocalen afwisselt met gecomponeerde melodielijnen en improvisaties.

Wat opvalt naast haar zeer volwassen klinkende stem, is dat de indruk gewekt wordt dat hier een vrouw staat die al jaren is vergroeid met het podium. Ze geniet overduidelijk van iedere seconde en profileert zich op natuurlijke wijze. Het plezier straalt ook af van haar nieuwe band, waar natuurlijk saxofoniste Kika Sprangers schittert, maar ook Koen Smits op trompet (tevens van het trio Mudita, waarover later meer), Prashant Samlal op gitaar en Mees Siderius op drums. Laatstgenoemde valt zeer in de smaak bij ons vanwege zijn beheerste en diverse cimbalenwerk.

Het smaakt naar meer en we hopen van harte dat het nieuwe werk dit jaar nog op plaat te beluisteren valt.


[PJ_©RB]