Exit Universe (AUT)

Amersfoort Jazz 2019 | Johanneskerk

Tekst: Robin Boer

Beeld: Robin Boer (edit STAB)


Amersfoort Jazz is een festival met veel gezichten. Terwijl men geniet van de illustere Spaanse mondharmonicaspeler Antonio Serrano met de BvR Flamenco Big Band op De Hof main Stage en op het Lieve Vrouwekerkhof naar De Raad van Toezicht met Anton Goudsmit zit te luisteren, speelt in de Johanneskerk het duo Exit Universe uit Oostenrijk. ProgJazz was erbij.

Het uit Oostenrijk afkomstige duo Exit Universe bestaat uit zangeres/pianiste Susana Sawoff en multi-instrumentalist Raphael Meinhart. Het duo had er zojuist een acht uur durende reis op zitten vanuit Hamburg; een reis die oorspronkelijk niet meer dan vier uur in beslag had hoeven nemen. Om deze reden startte het concert twintig minuten later dan gepland, maar het aanwezige publiek bleef gelukkig geduldig wachten.

Sawoff en Meinhart waren ooit geliefden, maar verruilden het romantische partnerschap voor het muzikale. Een gouden greep, blijkt, want wat we in het kleine uur voorgeschoteld krijgen, maakt een verrassend diepe indruk. Er wordt voornamelijk werk gebracht van hun debuut-album 'Because The World Is Round' maar een stuk dat niet op deze plaat te vinden is, doet ons naar het puntje van onze stoel begeven. Opgedragen aan Meinhart's angst voor honden, horen we de compositie 'Dogs', uitgevoerd op marimba, waar minutenlang met twee stokken een melodisch patroon in 7/8 met haast machinale precisie, en tegelijkertijd spannende en dreigende akkoorden en melodielijnen met twee andere stokken, wordt gespeeld. Spannend tot de laatste seconde. Wat een kunde en creativiteit!

De in het zwart geklede Sawoff blijkt (net als Meinhart) tot het sympathieke soort te behoren en spreekt het publiek openhartig en stijlvol toe. Haar stem wordt door een van de bezoekers vol fanatisme vergeleken met die van Annie Haslam (zangeres van de Britse symfo-folkband Renaissance, met een bereik van vijf octaven) en hoewel wij begrijpen wat de beste man bedoelt, de stem van Sawoff kent toch een heel ander karakter. Er komen schitterende piano-ballades voorbij en de melodische percussie wordt zo nu en dan voorzien van wat verrijkende effecten, waardoor elementen als sustain en release de Johanneskerk laten glimmen als een kroonjuweel. De set wordt afgesloten met het zielsnijdende 'Dance Of Death'.

Wij buigen diep voor deze performance, beseffende dat het duo waarschijnlijk lichamelijk en geestelijk al redelijk uitgeput was na de lange reis, en hopen van harte dat ze op de zondag, waar zij nog een optreden zullen verzorgen in De Mannenzaal, voor meer publiek mogen schitteren dan vandaag. Wij van ProgJazz beschouwen Exit Universe als dé verrassing van de Zaterdag en misschien wel van deze hele editie van Amersfoort Jazz.


[PJ_©RB]