Claire Parsons & Eran Har Even Duo

Amerfoort Jazz 2019 | Sint Rochuskapel

Tekst: Robin Boer

Beeld: Hans Speekenbrink en Nico Brons

©Hans Speekenbrink

©Nico Brons / Amersfoort Jazz

Amersfoort Jazz is een festival met veel gezichten. Terwijl men geniet van de hammondgroove van The Preacher Men op de Groenmarkt en op het Lieve Vrouwekerkhof naar de swing van Miguel Rodriguez en Benjamin Herman zit te luisteren, speelt in de Sint Rochuskapel het duo Claire Parsons & Eran Har Even. ProgJazz was erbij

De Sint Rochuskapel in de prachtige Middeleeuwse stadskern van Amersfoort laat zich niet gemakkelijk vinden. Gelukkig wijst een behulpzame fietser ons de juiste straat en we stuiten al snel op het mooie zaaltje, waar de Luxemburgse Claire Parsons al met de soundcheck bezig is, vergezeld door de Israëlische gitarist Eran Har Even. We zien een indrukwekkende setup met veel effectenbakken en een heuse Moog Little Phatty analoge synthesizer. De gedachte dat de buitengewoon charmante Parsons hier over enkele minuten de knoppen gaat bedienen doet menig ProgJazz-hart vanzelfsprekend sneller kloppen.

De songs van Parsons blijken uit te blinken in mooie intervallen, complexe ritmiek maar ook transparante structuren. Hoe uitdagend de stukken ook zijn, wij slikken het als zoete koek. Eran Har Even weet van de eerste tot de laatste seconde te boeien met zijn veelzijdige en nauwkeurige gitaarspel. Het gebruik van bijna kosmische effecten tijdens enkele passages pakt zeer goed uit; het voorziet de muziek van extra lagen kleur, terwijl Parsons tot onze teleurstelling maar heel spaarzaam gebruik maakt van haar synthesizer. Toch, daar waar dit gebeurt, is het smullen. De Moog-synthesizer staat als geen ander bekend om haar oorstrelende bassen. In combinatie met bescheiden effecten op haar microfoon en haar fluwelen stemgeluid trakteert zij ons op haar hemelse creaties.

Na een half uur zit deze derde set van de middag er al weer op. Op de zondagmiddag gaf het duo nog een set van een uur in Theater De Lieve Vrouw aan het Lieve Vrouwekerkhof. De gedachte van dit voorlopig de laatste keer zou zijn dat we Parsons live in actie kunnen zien in Nederland, geeft ons een onbehaaglijk gevoel. Wij kijken de organisatie van dit mooie festival daarom extra lief aan in de hoop dat ze haar volgend jaar wederom uitnodigen.


[PJ–©RB]