Kika Sprangers' nieuwe project 'Human Traits'

Recent verscheen het officiele debuutalbum van Kika Sprangers Large Ensemble, 'Human Traits', op ZenneZ Records. Op onze website ProgJazz verschenen twee recensies over het album, review 1 en review 2. Vrijdag 20 september is het release concert in het BIMhuis en daarna begint de Nederlandse tournee, inmiddels bestaande uit 13 concerten: Kika strijkt neer in Apeldoorn (21/9), Nijmegen (26/9), Rotterdam (27/9), Den Haag (28/9), Heerlen (2/10), Den Bosch (11/10), Tilburg (1/11) en Utrecht (22/11). Met haar nieuwe Kika Sprangers Quintet is Amersfoort (6/11), Soest (16/11), Amsterdam (29/12) en Leeuwarden aan de beurt (19/1). Van enkele van deze concerten zullen wij van ProgJazz verslag doen.

Lees meer

SUN-MI HONG wint Gouden Slifje


Foto: Sun-Mi Hong by Coco Plooijer

Onze lievelings jazzdrummer van Nederland, Sun-Mi Hong, ontvangt vandaag 1 juni de Sena Performers Gouden Slifje. Dit is een jaarlijkse prijs voor de meest veelbelovende jonge jazzdrummer van dit moment. De prijs bestaat uit een wisseltrofee gemaakt door drummer en beeldend kunstenaar Han Bennink. Het jaarlijkse festival Trommel wordt georganiseerd door drummer Joost Patocka, ooit mentor en nu promotor van Sun. Sun-Mi Hong speelt in de Jazzkerk, Aartswoud. Eerder won zij al de Dutch Jazz Competition 2018 en dit jaar is Sun (samen met Sanne Rambags) Young Vip 2019. Tijdens Amersfoort Jazz werd zij voorgedragen bij het Sena Performers International Jazz Laureate Festival op 25 mei 2019, Amersfoort.

Lees meer

MUDITA wint de EdisonMudita, het trio bestaande uit Sanne Rambags (zang), Koen Smits (trompet) en Sjoerd van Eijck (piano), heeft met het debuutalbum 'Listen To The Sound Of The Forest' (ZenneZ Records, 2018) de Edison gewonnen. De jury roemt het album als “een hommage aan de natuur en mystiek van het hoge noorden. Luisteren naar de plaat voelt als dwalen en dolen door een helder en kalm Noors bos." Ook schrijft de jury: "Listen To The Sound Of The Forest is een even betoverend als uitdagend conceptalbum, dat ver buiten de grenzen van het veilige muzieklandschap treedt." Wij feliciteren het trio, dat onlangs op Amersfoort Jazz schitterde in de afgeladen Sint Aegtenkapel en daar staande ovaties oogstte. Bij die gelegenheid zorgden de zangeressen Anna Serierse en Marit van der Lei voor extra cachet, door met Sanne te debuteren als 'Free The Voices'. De award wordt uitgereikt op 7 juli in LantarenVenster, Rotterdam, tijdens North Sea Round Town – het fringe festival van North Sea Jazz Festival.


Lees hier de ProgJazz.nl recensie over het album Listen To The Sound Of The Forest (ZenneZ Records, 2018), en hier over het release concert in Paradox Tilburg.

Lees meer

Jazzicoon Cees Schrama overleden

          foto Hans Speekenbrink          

Woensdag 22 mei 2019 is in zijn woonplaats Baarn Cees Schrama overleden. Hij was als musicus, producer, presentator, bestuurder en inspirator het boegbeeld van de Nederlandse jazz. Meeste bekendheid genereerde hij als presentator van het illustere radioprogramma Sesjun. Zijn belevenissen tekende hij op in het autobiografische ‘It don’t mean a thing’ (2007).

Cees Schrama (* 18 december 1936) heeft veel betekend voor muziek in het algemeen, jazz in het bijzonder. Hij was tot op hoge leeftijd bij tal van organisaties, media en festivals betrokken als adviseur, bestuurder, presentator of schrijver. Hij werd door grote en kleine artiesten uit binnen- en buitenland op handen gedragen; menig jazztalent werd door hem ontdekt en vooruit geholpen; talloze ereprijzen vielen hem als teken van waardering en erkenning ten deel. Tevens werd hij gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op woensdag 29 mei was de afscheidsbijeenkomst in Theater De Speeldoos Baarn.

Reportage RTV Baarn

Lees meer

MUDITA (ZenneZ Records) genomineerd voor een Edison

Het album 'Listen to the sound of the forest' van Mudita is genomineerd voor een Edison (Jazz/World). Lees de recensie op de ProgJazz website. Mudita speelt op Amersfoort Jazz op zondag 26 mei in de Sint Aegtenkapel en tijdens InJazz in Rotterdam (27-28 juni) Lees meer over Mudita op Jazzism online. Een mooie clip uit 2016 Paradox is te bewonderen op YouTube.

Lees meer

Co Live! / Nick Vollebregt in teken van Amersfoort Jazz

Elke eerste zondag van de maand strijkt het radioprogramma Co Live! neer in Nick Vollebregt in Laren (NH). Met live optredens, jong talent en interessante tafelgasten. Diezelfde avond te horen op NPO Soul & Jazz (vanaf 19:00 uur). De presentatie is zoals altijd in de kundige handen van Co De Kloet (NTR). Aankomende zondag 5 mei staat er een schitterend programma klaar, met bijzondere acts, die ook zullen schitteren tijdens festival Amersfoort Jazz (23 t/m 26 mei).

De jonge Koreaanse drumster Sun-Mi Hong is dit jaar Young Vip en tijdens Amersfoort Jazz 2019 speelt zij met haar dynamische quintet als Sena Performers International Jazz Laureate. Het Miguel Rodriguez Trio lanceert het nieuwe album ‘ContraSentido’ dat dit voorjaar verscheen. Tijdens Amersfoort Jazz speelt hij met gastsolist Benjamin Herman, maar ook met The Fira B! Quintet van saxofoniste Irene Reig. Irene Reig is een altsaxofonist uit Barcelona heeft The Bop Collective op verzoek van Amersfoort Jazz uitgebreid tot 12 musici en vermengt zangtradities van Catalonië en de Balearen met moderne jazzstijlen. In Laren schuift zij aan tegen Miguel Rodriguez. Marutyri is een Rotterdamse instrumentale fusionband die een paar jaar geleden doorbrak met stevige grooves, intense harmonieën, verhalende solo’s en goed gearrangeerde stukken. Eind 2018 namen zij een nieuw live-album op en in mei staan ze op Amersfoort Jazz. De artiesten worden geïnterviewd door Co de Kloet. De concerten en opnames vinden plaats in de illustere jazzclub Nick Vollebregt, Laren (NH) op zondag 5 mei, van 14:00 tot 16:00 uur. Toegang is gratis.

Lees meer

Poppodium Duycker presenteert PROG INVASION festival in 2019

Met PROG INVASION biedt Poppodium Duycker in Hoofddorp een podium aan de beste en breedste progressieve rock en metal bands, steeds uit een ander land. Na drie edities met een bescheiden voorhoede van Australische, Belgische en Duitse bands staat 6 april 2019 een flinke overmacht aan Engelse progbands voor de poorten van Duycker te popelen. A British Prog Invasion XL is de eerste echte festival editie van de reeks. De line-up bestaat dit keer uit maar liefst vijf topacts uit de frontlinies van de Engelse progressieve rock. Daartegenover plaatsen we als altijd de fine-fleur van de Nederlandse progressieve rock om het hoofd te bieden aan de opgetrommelde buitenlandse progtroepen.

Een festival dus, en dat betekent een mooi randprogramma ter leeringhe ende vermaeck. Op dit moment wordt gewerkt aan diverse clinics, akoestische shows en signeersessies, een cd-markt en een mini-editie van de talkshow MUSIC TALKS, waarin muzikanten aan de tand worden gevoeld over carrière en creativiteit, inspiratiebronnen en tourbelevenissen.

LINE-UP

IO Earth (UK) | HeKz (UK) | Moonparticle (UK) (met oa. Niko Tsonev, Jonathan Noyce, Malcolm Mortimore) | GU-RU (UK) | Kyros (UK) | avondticket: € 25,-cjp vvk: € 32,50 cjp deur: € 36,50 deurverkoop: € 39,50 voorverkoop: € 35,50

Deze editie van Prog Invasion wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Mr. Bowler Music Agency.

Lees meer

Richard Hallebeek live in Alphen

Onlangs bracht gitarist Richard Hallebeek als onderdeel van de Jeroen van Helsdingen Band de CD 'HELS!' (lees hier onze recensie) uit, die sinds vandaag ook te beluisteren is via de bekende digitale streamingkanalen. Eerder dit jaar maakte Hallebeek een CD met zijn eigen trio: 'One Voice', waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt, met uitzondering van de basgitaar (Frans Vollink) en drums (Niels Voskuil). Met dit trio wordt vanavond opgetreden tijdens de eerste editie van het Jazzrock-Fusion Festival in Alphen aan den Rijn (georganiseerd door Stichting Serious Music Alphen).

Naast Hallebeek treden ook gitarist Jurgen Burdorf op met zijn band, bestaande uit Hugo den Oudsten (basgitaar), Tico Pierhagen (keyboards) en Willem Smid (drums) en basgitarist Simone Croes met haar band, bestaande uit Sietse Huisman (drums), Willem Hellbreker (saxofoon en fluit), Folker Tettero (gitaar), Stefano de Smaele (keyboards) en Edwin van Beek (samples en percussie).

Locatie: Parkvilla Theater | Aanvang: 20:15 | website

Lees meer

Jazzrock in Alphen

Vanavond barst het los, het eerste SERIOUS MUSIC 'Jazzrock Fusion Festival' in Parkvilla Theater, Alphen aan den Rijn. De line-up bestaat uit drie toonaangevende Nederlandse jazzrockers: Jurgen Burdorf (met Tico Pierhagen), Simone Croes (met Folker Tettero) en Richard Hallebeek. Uiteraard is ProgJazz erbij!

Lees meer over het festival. Lees meer op onze site over Richard Hallebeek. Lees meer op onze site over Simone Croes.

Lees meer

Jazzrock Festival Alphen a/d Rijn 30/11/18

Op vrijdag 30 november 2018 vindt voor de eerste keer het Jazzrock-Fusion festival plaats in ParkVilla Alphen aan den Rijn. De organisatie (Serieus Music) presenteert een schitterende line-up van drie toonaangevende Nederlandse jazzrockers: Jurgen Burdorf, Simone Croes en Richard Hallebeek. Uiteraard is ProgJazz erbij!

Lees meer over het festival. Lees meer op onze site over Richard Hallebeek. Lees meer op onze site over Simone Croes.

Lees meer

Black Business / Frank Witte bij VrijeGeluiden

‘Works for Banjo’, het nieuwe album van componist Frank Witte, wordt “behandeld” in VPROVrijeGeluiden (radio 22:00u) Een buitenkans voor de ware liefhebbers! Lees alvast de review op ProgJazz.

Lees meer

KunstMuziekRoute tijdens November Music

Zondag 4 november is de KunstMuziekRoute tijdens festival November Music. 25 concerten in de binnenstad van Den Bosch. Lees meer

Lees meer

Jazzrock-Fusion Festival in Alphen presenteert Richard Hallebeek

Op vrijdag 30 november 2018 vindt voor de eerste keer het Jazzrock-Fusion festival plaats in ParkVilla Alphen. De organisatie (Serieus Music) presenteert een schitterende line-up van drie toonaangevende Nederlandse jazzrockers: Jurgen Burdorf, Simone Croese en Richard Hallebeek. Uiteraard is ProgJazz erbij!

Lees meer over het festival. Lees meer over Richard Hallebeek.

Lees meer

Vooruitblik November Music

Het festival November Music staat voor de deur. ProgJazz blikt vooruit op al het moois dat ons te wachten staat... Lees meer

Lees meer

UJazz Fest 2018 in teken van nieuwe verbindingen

De achtste editie van UJazz Fest staat in het teken van nieuwe verbindingen. Verbindingen tussen de hoofdgasten en de Utrechtse jazzscene, tussen generaties musici en tussen jazz en visuele kunst. Met: Jasper van ‘t Hof & Yuri Honing, Kika Sprangers, Ad Colen, Marc Scholten, Prashant Samlal, Ruben Drenth, Marit van der Lei, Mees Siderius, Mark Alban Lotz e.a. UJazz Fest vindt op zaterdag 15 december 2018 in TivoliVredenburg Utrecht. Voor meer informatie: www.tivolivredenburg.nl

Lees meer

Stella & Christian Vander uniek duoconcert in Nederland

De drijvende krachten achter de legendarische groep MAGMA, Christian vander en Stella Vander, geven tijdens het festival CROSSING BORDER een akoestisch duoconcert van piano en zang. Een unicum in de Nederlandse muziekgeschiedenis! Datum: 3 november 2018, 20.00u - 20.45uur. Locatie: Theater aan 't Spui in Den Haag. Meer informatie: www.crossingborder.nl

Lees meer

Avontuurlijke jazz in Plofhuis 7 Fort Uitermeer Weesp

Plofhuis 7 bij Fort Uitermeer in Weesp vervolgt met maandelijkse avontuurlijke jazzconcerten op zondag. Op 16 september Michiel Buursen & Thijs van Otterloo, op 28 oktober Stormvogel’s Barditus ft. Wieke Garcia en Oene van Geel en in 2019 artiesten als Jeroen Pek, Peter Tiehuis en Frans van der Hoeven.

Lees meer

John Zorn tijdens November Music 2017

De New Yorkse componist / saxofonist John Zorn hoorde vorig jaar de Nederlandse fluitiste Felicia van den End spelen tijdens November Music 2017 en wilde meteen een nieuw werk voor haar schrijven. Zijn Nachtraglichkeit voor fluit en Jack Quartetgaat maandag 5 november in premièretijdens deze tweede editie van John Zorn in ‘s-Hertogenbosch. De dag wordt afgesloten met een unieke uitvoering van COBRA waarin hij vanaf het podium met speciale tekens de musici – onder wie Bill Frisell, Craig Taborn enJulian Lage - aan en uit zet. Verder zie je op 5 november onder anderen Julian Lage Trio ft. Petra Haden & Jesse Harris, The Holy Visions en speelt Zorn zelf een solo-saxofoonprogramma. Op 8 november treden ook Secret Chiefs 3 op met vertolkingen uit The Book of Angels. Meer info op de website


Lees meer

Adam Holzman in Nederland

De bekende pianist/synthesizer-wizzard Adam Holzman is vooral bekend van Steven Wilso. In het verleden werkte hij ook met Miles Davis, Chaka Kahn, Steps Ahead en Wayne Shorter. Op 10 juli geeft hij een exclusief, eenmalig soloconcert in Nederland in Poppodium Duycker in Hoofddorp. "Een unieke kans om deze bekende toetsenist, in een intieme sfeer, te leren kennen en te genieten van een waar talent!" aldus de trotse organisatie.Inderdaad. Holman vermengt rock, prog en jazz aan de piano. ProgJazz is erbij.

Lees meer

Camel nieuwe datum Den Haag

Camel Productions CP laat weten dat de afgezegde Den Haag show verzet is naar 29 August 2018. Reeds gekochte tickets zijn geldig of kunnen worden teruggegeven. Voor nadere informatie: Paard van Troje (Trojan Horse), 12 Prinsegracht, Den Haag ZH 2512 GA. Telefoon +31 70 750 3434

Lees meer

Magma in de studio voor 'Zëss'

Tot zijn grote vreugde en trots laat de virtuoze topdrummer Morgan Agren weten, dat hij in september 2018 de studio in duikt met de legendarische rockgroep MAGMA. Dat kan in feite slechts betekenen, dat eindelijk het lang verbeide 'Zëss' op de rol staat om opgenomen te worden. In dit langdurige werk, dat tot nog toe alleen op live albums is verschenen, besteedt Christian Vander de rol van drummer altijd uit aan een ander om zelf als vocalist op de voorgrond te treden. Vander bevestigde hoogstpersoonlijk dat dit inderdaad het geval is.

Lees meer

Impulse! presenteert nieuw album van John Coltrane

The New York Times onthult morgen (8 juni) dat er op 29 juni a.s. een vergeten album van John Coltrane verschijnt. “Both Directions at Once: The Lost Album,” werd opgenomen door The Classic Quartet in maart 1963, maar werd opgeborgen en raakte in vergetelheid. De opnames werden gevonden in de nalatenschap van Coltane's eerste vrouw Juanita Naima Coltrane. Lees meer

Lees meer

Celebrating Life minitournee Toon Roos

Saxofonist Toon Roos besluit zaterdag 9 juni zijn minitournee in TivoliVredenburg.Deelnemers aan het concert zijn onder meer Heyn van de Geyn, Karel Boehlee en Joost van Schaik. Tim Lagendijk vervangt Peter Tiehuis op gitaar. Na afloop verandert de saxofonist in DJ Tony Dandruff. Cultuurpodium.nl, Jazzpodium.com en ProgJazz.nl zijn erbij.

Lees meer

Pharoah Sanders op Gent Jazz

Gent Jazz Festival vindt plaats van 29 juni t/m 8 juli in Gent. Bijzondere headliner is Pharoah Sanders, die het podium deelde met John Coltrane.

Lees meer

Mooi programma Jazz Middelheim (Antwerpen)

Jazz Middelheim van 9 t/m 12 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt programma bekend.Bijzondere headliners zijn Archie Shepp, Steve Coleman, De Beren Gieren, Philip Catherine Reunion (met Jasper van 't Hof, John Lee & Gerry Brown), Aka Moon en Kamasi Washington.

Lees meer

150ste editie van iO Pages

iO pages het magazine over progrock verscheen voor de 150ste keer. De Volkskrant besteedt aandacht aan dit heuglijke feit.

Lees meer