En jij bent...?

ONNO WITTE

www.owme.nl

ONNO WITTE


[01] vertel iets over jeugd...

Ik groeide op in een gezin waarin kunst en cultuur een centrale rol speelden; vader musicus, beeldend kunstenaar en restaurator, moeder musicus, restaurator en een antiekzaak.

[02] wat zijn je gedachten over conservatorium / opleiding?

Er zijn in Nederland prachtige conservatorium- en kunst opleidingen, echter gezien het feit dat er weinig aandacht is voor kunst en cultuur in Nederland en de curricula sterk zijn uitgekleed en vercommercialiseerd (marktgestuurd i.p.v. waardegestuurd) zijn het er te veel in Nederland en leiden wij veel middelmaat en ondermaat op.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten? 1 / 2 / 3

Eigenlijk niet mogelijk om er slechts drie te noemen, maar vooruit; momenteel Stravinsky / Rubens / Zappa

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen? 1 / 2 / 3

Ook meer dan drie…. Natuur / Culinaria / Non-Fictie Literatuur

[05] vertel iets over je instrument...

Ik heb eigenlijk niks met mijn instrument (het drumstel), maar zie het puur als een van de vehikels voor expressie van mijn ideeën. Het maakt eigenlijk niets uit of ik drum, kook, zing, bouw, schrijf, doceer etc. als ik maar kan creëren.

[06] vertel iets over je projecten...

Ik ben vereerd dat ik met zoveel mensen heb mogen samenwerken in vele verschillende projecten; het zijn er gewoon teveel om op te noemen. Momenteel werk ik o.a. met mijn vader Frank Witte, met fluitist Jeroen Pek en met gitarist/Oudspeler Nabil Khemir.

[07] heb je nog toekomstplannen?

Er staan altijd verschillende nieuwe projecten klaar; leuk om te vertellen: Ik begin in 2019 mijn eigen podium voor hedendaagse kunstuitingen te Baarle-Nassau.

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Met mijn eigen groep Wildcard, maar ook bv. met Stormvogel’s Alter Ego Jazzbarock Consort en met Randall Corsen’s Cross Currents. Die mis ik wel, de laatste tijd, met de jaren komt ook de nostalgie….

[09] Nederland Muziekland?

Niet echt; er is in Nederland erg weinig aandacht voor kunst en cultuur en dat geldt zeker voor muziek; Sinds de jaren ’80 zijn de meeste muziekscholen wegbezuinigd uit gemeenschappelijke regelingen, evenals de muziekvakdocenten in het primair onderwijs. Op wellicht enkele dorpen in Limburg of Friesland na, is het muziekvereninigingsleven zo goed als dood; Onbekend maakt onbemind… Er groeien nu al enkele generaties op zonder muziekonderwijs, en ik zie het er voorlopig niet van komen dat we in Nederland een grotere rol toedichten aan kunst- en cultuur onderwijs. Gisteren zag ik in het jeugdjouraal een zoveelste item over ‘Youtubers’ en een keer per jaar gaat het over het songfestival, nogmaals; Onbekend maakt onbemind.

[10] zie je een jong talent? D.i. een speler die we in de gaten moeten houden...

Gelukkig is er altijd jong talent; Dat moet alleen wel worden opgevoed. Een enkeling komt nog in aanrakig met ‘hogere’ kunst en cultuur…. Hou mijn dochters maar in de gaten.

Onno Witte | foto: Toon Verweij