En jij bent...?


Marre de Graaff

bassist

[01] vertel iets over je jeugd…

Ik heb vroeger altijd saxofoon gespeeld. Muziekmaken was bij ons thuis wel gewoon. Mijn vader improviseerde veel op zijn Fender Rhodes en vroeg mij vaak mee te improviseren met wat hij net bedacht had.

[02] wat zijn je gedachten over conservatorium / opleiding?

Hele fijne tijd gehad daar. Kan het iedereen aanraden maar je moet wel weten wat je wilt en er de tijd in stoppen.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Wayne Shorter, Weather Report. Ik kan er zo nog 100 opnoemen natuurlijk maar dit zijn de eerste namen die naar boven komen. De Yellowjackets en Scott Henderson komt daar heel vlak achteraan. Wat meer hedendaagse muzikant waar ik graag naar luister is de franse bassist Hadrien Feraud.

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Sport, fotografie

[05] vertel iets over je instrument…

De plek die een basgitaar in een band in neemt is voor mij altijd een hele fijne plek om muziek te beleven. Door de basnoot te veranderen kun je zoo veel effect uitoefenen op de sfeer van een stuk. Een tip die ik ooit kreeg, die ik altijd in mijn achterhoofd probeer te houden tijdens het spelen was: “Zie een akkoord symbool op papier meer als een suggestie.” Die harmonische invloed gecombineerd met je ritmische taak (ik omschrijf bas spelen aan mijn leerlingen altijd als drummen met een melodie) maakt de basgitaar voor mij hét instrument om muziek mee te maken. Elke ochtend als ik wakker word heb ik nog steeds verschrikkelijk veel zin om basgitaar te spelen.

[06] vertel iets over je projecten…

Een eigen project word aan gewerkt. Ik speel op het moment met twee vaste bezettingen. Een daarvan is het Marit van der Lei Nextet. Een geweldige zangeres die hele mooie en voor mij ook zeer uitdagende stukken schrijft. Ik speel ook mee op haar eerste cd 'In Other Words' en binnenkort gaan we ook haar tweede album opnemen. Verder speel ik nu ook veel met gitarist Twan van Gerven, een geweldige gitaarvirtuoos. Zijn repertoire is een soort mix van Zappa, jazz en hard rock. Met hem heb ik net een plaat opgenomen ‘How U Gonna Stroke Yer Solo.’ Die plaat word in het najaar gepresenteerd volgens mij. Daarnaast speel ik regelmatig hier en daar mee in verschillende bezettingen.

[07] toekomstplannen?

De muziek die ik in mijn hoofd heb zo snel mogelijk opnemen, uitbrengen en live spelen!

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Een specifieke naam schiet me niet direct te binnen maar ik loop al een tijd met het idee om met een contrabassist in een band samen te spelen en zelf als harmonie instrument te fungeren. Ik vind akkoorden op een basgitaar prachtig. Maar misschien klinkt dat helemaal kut.

[09] Nederland Muziekland?

Wat muzikanten betreft zeker. Wel jammer dat er veel kleine (jazz) podia verdwijnen.

[ 10] Tip iemand uit de Next Generation?

Accordeonist Lars Vischer. Heb nu een paar keer met hem gespeeld en hoop dat veel vaker te gaan doen. Naast dat hij technisch erg sterk is en een super gehoor heeft is hij voor mij iemand die niet de meest voor de hand liggende dingen speelt. Een fijne voorliefde voor dissonantie maar ook clichés weer nieuwe glans kan geven.Marre de Graaff | Jazz aan de Amer | foto Hans Boer