En jij bent...?


Marcel Dorenbos

gitarist / componist / bandleider

luister Marcel Dorenbos @ Reverb Nation

[01] vertel iets over je jeugd…

Dankzij mijn oom ben ik begonnen met spelen toen ik een jaar of 6 was. Met liedjes van o.a. Buddy Holly, Elvis Presley en The Shadows. En had mijn eerste bandje gevormd toen ik 13 jaar was. Rond mijn 15de wilde ik gaan studeren aan een
conservatorium. Dat werd uiteindelijk het Hilversums Conservatorium.

Dit betekende dat ik eerst minimaal een jaar op een muziekschool moest hebben gezeten. Dit werd Muziekschool-de Ronde Venen in Uithoorn en Mijdrecht, waar ik ook lessen heb gevolgd bij Daniël van Zweden (de vader van Jaap van Zweden). Na een half jaar werd mij gevraagd regelmatig in te vallen voor mijn gitaardocent voor een periode van 3 jaar (Ik was nét 15 jaar jong).

In 1990 werd ik gevraagd in te vallen voor Philip Catherine op het album 'Introducing' van Laura Fygi, waar ik twee stukken op heb gespeeld. 'Don't it make my brown eyes blue' en 'Can it be done', waar ik een aardig solotje op heb gespeeld. Tijdens de opnamens in België, waar ik Mike Butcher heb ontmoet, werd ik benoemd tot bandleider en werd er begonnen aan tournees door Europa en Japan. Rond die zelfde tijd speelde ik ook met de groep Total Touch van Tjeerd en Trijntje Oosterhuis, die ik ook muzieklessen heb gegeven. Met hun neef Tom Oosterhuis heb ik aan de theatertour 'Zonder Fratsen' meegewerkt tot aan eind 1994.

Na het behalen van mijn diploma op het conservatorium in 1993 ben ik voor 3 maanden rond Cannes (Frankrijk) gaan spelen met o.a. Thijs van Leer, waarna wij bij terugkomst in NL de band Focus weer opnieuw leven in hebben geblazen. Gedurende 1993-1996 met veel verschillende bands en projecten gespeeld en soms opgenomen" Tetske van Ossewaarde, Total Touch, Berget Lewis, Jackie Allen, Thijs van Leer, Laura Fygi, Toots Thielemans, Victor Bailey (Weather Report,Madonna), L.O.P. (ook compositie en arrangementen, en als bassist).

In 1997 ben ik naar Aruba vertrokken en heb daar met verschillende groepen en acts gewerkt, o.a.: JEMM, Crystal Breeze, Claudius Phillips. Ook veel Jazz gespeeld en was wekelijks op de radio te horen. Daarnaast ook veel gitaar, bas en muzieklessen gegeven aan een hoop gerenommeerde musici van allerlei nationaliteiten. Totdat….ik er in de zomer van 1998 achter kwam dat Dick Kuijs, muzikaal leider van Brigitte Kaandorp, naar mij op zoek was. En daarom terug naar Nederland om aan haar theatertour 'CD Opname' te werken. Daar is ook een dubbel-CD en televisieuitzending van gekomen. Hiernaast veel les gegeven op muziekscholen en privé.

Rond 1999 ben ik gevraagd muzikaal leider te worden van Rent a Vip, een project van Babette van Veen. Hiermee artiesten begeleid, zoals: Maxine, City 2 City, Anita Meyer, Huub Stapel, Antonie Kamerling, Marc-Marie Huybrechts, Chris Zegers, Juan Wells en zoveel meer artiesten. Hiernaast, tot aan mijn emigratie naar Brazilië in 2006, vele andere artiesten begeleid o.a. Ten Sharp, Desiree, Ronan Keating, Laura Pausini, Julio Iglesias, Mieke Stemerdink, (en als bandleider voor) Philippe Elan, waarmee we op radio en televisie zijn geweest. Verder gespeeld met Ricky Koole, Debbie Sledge, Rita Reys, Ruud Jacobs, Onno Witte, Stormvogel, Joan Collaso en velen meer... De lijst is te lang om alles te herinneren...

In Brazilië 10 jaar lang les gegeven op diverse muziekscholen en privé, verscheidene workshops gegeven, aan verschillende projecten en CD’s gewerkt en muziek voor twee films gemaakt: 'O Brilho' en 'O Crime da Gavea'. Hiernaast veel gewerkt met Aurea Regina en André Sachs.

Dit is nog steeds mijn jeugd, toch ?
Ben eigenlijk het grotendeels allemaal vergeten..

[02] wat zijn je gedachten over conservatorium / opleiding?

In 1986 werd ik toegelaten op het Hilversums Conservatorium, waar ik lessen heb gevolgd bij o.a.: Wim Overgaauw, Peter Tiehuis, Maarten v.d. Grinten en Winfred Buma. Heb echt een geweldige tijd gehad daar!!! Ik werd meteen toegelaten in het eerste jaar en na mijn overgangsexamen van 1 naar 2, werd me verteld dat ik geen overgangsexamen meer hoefde te doen tot aan m'n 5 naar 6 (wat daarna mijn eindexamen zou zijn dus...). Beetje bizar, maar echt gebeurd.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Als je er maar eentje weglaat...
Tot aan straatmuzikanten aan toe....

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Via Daniel van Zweden; Paul Brunton, Tao te Ching, Archeologie, Filosofie, ...
Eigenlijk alles met fie of gie op het end van het woord.. ;-)

[05] vertel iets over je instrument…

Het werkt of het werkt niet.

[06] vertel iets over je projecten…

Heel verhaal.

[07] toekomstplannen?

Niet echt... Het komt zoals het komt. Krijg niet eens mijn eigen album af, wat ik wel zou willen, maar was nooit bedoeld als mijn eigen ding. Heb altijd onderdeel willen zijn van een collectief.

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Iedereen die creatief is. En de wil heeft om samen te werken.

[09] Nederland Muziekland?

Ooit wél !! Maar moet gefundeerd worden. Er is genoeg aan talent hier!

[10] zie je iemand die we in de gaten moeten houden?

Ik ben heel erg slecht in namen...


foto © Reverb Nation