En jij bent...?


Leo Janssen

saxofonist / bandleider

(eerste tenorist Metropole Orkest)

[01] vertel iets over je jeugd…

Oei… muzikaal? Ik ben opgegroeid in een familie vol muziek en natuurlijk in de harmonie/fanfare, want dat is traditie in Limburg. Ik ben begonnen op klarinet, (speel ik nog steeds overigens, maar meer in een "klassieke" stijl, in verband met het orkest). Op mijn 14de ging ik alt saxofoon spelen, en trouwens ook: drummen. Later kwam de tenor saxofoon.

[02] wat zijn je gedachten over conservatorium / opleiding?

Ja, conservatorium kan heel goed zijn. Voor je basisvaardigheden en instrumentbeheersing, voor je theorie, de kunst van het improviseren. (Ik geef nu zelf les aan het conservatorium, dus ik moet positief zijn, hahaha!) Ik had zelf les van Ferdinand Povel, daar heb ik veel aan gehad. Hij was strikt in de leer, maar nooit dwingend en zeer inspirerend. Als ik een grote terts over een mineur akkoord speelde, dan zei hij… “ok, ik snap wat je bedoelt.”

De studenten zijn vandaag de dag van superhoog niveau, echt niet normaal. De talenten komen overal vandaan, en worden al op jonge leeftijd gescout. Het is voor buitenlandse talenten natuurlijk perfect hier, met een fantastische maar betaalbare educatie.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Saxofonisten: Bendik, Garbarek en Brecker. Verder Eef Albers. En ja, componisten als Bartok en Ravel.

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Natuur, yoga en mijn gezin.

[05] vertel iets over je instrument…

Saxofoon … prachtig! Je kunt er alles mee. Wendbaar, veelzijdig.

[06] vertel iets over je projecten…

Ik ben sinds 1986 in vaste dienst van het Metropole Orkest, dus nu alweer 33 jaar… (… pfff gvd) Na twee en een half jaar moest ik van Piet Noordijk (eerste alt) op de eerste tenor plek komen zitten. Dat bepaalde Piet. Ik heb de eerste drie jaar Rogier van Otterloo nog meegemaakt. Een muzikale man, perfectionistisch, streng, maar ook mijn lunch partner in die tijd. Ik zat toen nog tweede tenor. Ging het fout, keek hij naar maar mij! Hahaha, terwijl ik onschuldig was! Was andere tijd: Als Rogier de arrangementen niet OK vond, dan gooide hij de hele boel op de grond. Die tijden zijn veranderd.

Mijn eigen project heet “Echoes of the Mind”. Ik heb nu een paar cd’tjes gemaakt, met stukjes van mijzelf. Ik wil die live spelen met onze band. Stuk voor stuk “uitgelezen muzikanten” om dat soort fjordenjazz mee te vertolken.

[07] toekomstplannen?

Wereldberoemd worden, hahaha!, vooral in Maastricht. (Zeggen ze de gig af, gvd, amateuristische wanboel, ten koste van de muzikanten...).

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Ik vind de Noren mooie dingen doen: Bugge Wesseltoft en Eivind Aarset… Maar weet je: ik speel ik al met de Nederlandse equivalenten van Wesseltoft en Aarset. Hahaha! Ik wil met die gasten opnemen en optreden.

[09] Nederland Muziekland?

Er zijn zeer zeker wel goede muzikanten, maar tegelijk zijn er ook te weinig speelplekken, met name voor onzemuziek. “Fjordenjazz”. Nederlandse jazzclubs zijn óf behoudend, traditioneel, óf volledig gericht op Next Generation. Ook de media helpen niet mee. Als mensen in contact worden gebracht, dan gebeurt wat. Vroeger hadden we radioprogramma’s, op maandagmiddag notabene, waar gewoon Zappa, Brecker Bros en UK aan bod kwamen. (…stilte…) Vroeger gingen mensen naar de kerk op zondag, nu naar dance events met een pilletje op zaterdag.

[10] zie je iemand die we in de gaten moeten houden?

Jazeker. Gideon Tazelaar vind ik een supertalent. Maar ook Joao Driessen… je valt van je stoel af wat die gasten allemaal kunnen en doen.

foto © De Nozem