En jij bent... ?


Anna Serierse

zangeres

Next Generation of Dutch Jazz

[01] vertel iets over je achtergrond (jeugd)...

Van kinds af aan ben ik al veel met muziek bezig. Doordat mijn opa en vader beide muzikanten zijn kreeg ik altijd veel mee van waar zij mee bezig waren, en wilde ik zelf ook graag muziek maken. Al vanaf dat ik een baby was zong ik, en gaf ik concertjes vanaf de zandbak in de achtertuin voor passerende mensen. Daar begon al de liefde voor op een podium staan en muziek willen overbrengen naar anderen.

[02] wat zijn je gedachten over conservatorium / opleiding?

Ik denk dat het heel belangrijk is om een soort basis op te bouwen op een conservatorium, om vervolgens helemaal je eigen pad te kiezen. Ik denk dat het voor iedereen goed is om bepaalde kennis te hebben, maar het is ook zo belangrijk om dat op een gegeven moment los te kunnen laten en echt bij jezelf te denken: Wat vind IK gaaf en waar word ik het gelukkigst van om te maken?

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Ik ben een enorme fan van Norma Winstone, hoe zij zichzelf heeft neergezet als vocaliste. Super sterk en een heel duidelijke visie. Ze is zowel front woman als sideman, en deze combinatie is iets wat ik zelf ook het liefste doe. Ze schrijft ook prachtige teksten, iets waar ik zelf nog wel meer van zou willen leren. Ook Ella Fitzgerald zit diep in mij geworteld. Altijd als ik haar hoor krijg ik een kriebel in mijn buik. De liefde die ik hoor als ze zingt vind ik heel bijzonder, en is iets waar ik echt altijd naar kan luisteren.

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Ik houd ontzettend veel van wandelen in de natuur, daar kan ik echt helemaal tot rust komen. Zeker toen ik in Trondheim woonde ging ik bijna elke dag even in het bos of langs het fjord lopen, en dit gaf zo’n rust en inspiratie! Ook de schilderijen van Charles Francois Daubigny vind ik prachtig. Ondanks dat dat natuurlijk niet iets is waar je zelf in kan bewegen is het wel iets waar ik diezelfde rust en inspiratie uit haal als dat ik zelf in de natuur loop. Zijn schilderstijl rakelt altijd veel in me op, waarschijnlijk ook omdat ik zelf schilders in de familie heb gehad. Ook vind ik het leuk om naar podcasts over psychologie te luisteren.

[05] vertel iets over je instrument…

De stem is mijn instrument, en ik probeer deze ook echt zo te zien. Net als bij tastbare instrumenten moet je je stem onderhouden, trainen, veel technische oefeningen doen zodat alles er zo uitkomt als hoe ik in mijn hoofd heb. Er zijn zo veel mogelijkheden met de stem, zo veel verschillende klanken en kleuren. ik vind het heerlijk om uit te vogelen hoe je de stem op verschillende manieren kunt gebruiken, in verschillende functies.

[06] vertel iets over je projecten…

De komende tijd speel ik met veel projecten waarin ik een sideman ben, een onderdeel van een band die niet de mijne is. Dat vind ik heel prettig, omdat het echt anders zingen is. Je moet veel meer letten op kleuren met anderen, goed blenden met andere instrumenten. Hier heb ik ook mijn master research over geschreven.

Ik zing al een aantal jaar samen met Sanne Rambags en Marit van der Lei bij het Kika Sprangers Large Ensemble, waar we een vocale sectie zijn. Hiermee gaan we een album opnemen en later in het jaar mee op tour door Nederland. Ook ga ik met dezelfde zangsectie een kindervoorstellingen reeks spelen samen met Martin Fondse en dansgroep de Stilte. Dit vind ik waanzinnig, omdat ik het ook heel erg leuk vind om met kinderen bezig te zijn, en dit heb ik eigenlijk nooit gecombineerd met concerten.

Ook heb ik een kwartet met Gijs Idema, Cas Jiskoot en Tim Hennekes, waar we eigen composities spelen. Ook hier heb ik meer een instrumentale rol.

Toen ik in Kopenhagen woonde zag ik een advertentie van een vocal group die een nieuwe lead sopraan zocht. In deze vocal group komen weer twee dingen samen waar ik heel erg van hou: zingen in een koor en bigband muziek. Met Touche zingen we bigband muziek. Als lead sopraan heb ik de rol van de lead trompet, wat heel erg uitdagend is aangezien er flink wat hoge noten voorbij komen, maar dit vind ik heel erg leuk, aangezien ik vroeger altijd al deze partijen meezong met alle bigband muziek die ik luisterde, zoals bijvoorbeeld de Skymasters of het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Ook speel ik tegenwoordig veel concerten in verschillende verzorgingstehuizen door heel Nederland, als onderdeel van Stichting Muziek in Huis. Hier speel ik in duo met gitaar allerlei oude jazz standards die de mensen van vroeger kennen. Het is echt ongelofelijk leuk en aandoenlijk om te merken dat de mensen dan weer helemaal terug gaan naar hun jeugd, en dat ze nu nog steeds veel mee kunnen zingen.

[07] toekomstplannen?

Ik hoop in de toekomst nog meer te gaan spelen met nog meer hele gave muzikanten. Misschien wil ik ook nog wel een eigen project opstarten met eigen muziek.  Ook wil ik misschien nog een cursus of minor psychologie volgen, aangezien dit me ook erg interesseert. Misschien wil ik later ook wel iets doen met de combinatie van psychologie en muziek.

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Het lijkt me heel erg gaaf om nog eens met drumster Marilyn Mazur te spelen. Ik zag haar tijdens een concert in Kopenhagen, samen met haar kwartet en Norma Winstone. Zij straalt zo’n kalmte uit en zo’n prachtige sfeer, het lijkt me heel gaaf om met haar een keer samen te spelen. Ook lijkt het me gaaf om nog een keer een project te doen a la Kenny Wheeler’s Music for Large and Small Ensembles, waar de stem een kleur is in het geheel.

[09] Nederland Muziekland?

Nederland is zeker een muziekland. Ondanks dat er vanuit de geschiedenis Nederland niet bepaald een eigen karakteristieke muziek heeft ontwikkeld zijn er zo veel stijlen van andere plekken die hier zijn neergestreken, en die hebben zich toch wel diep geworteld in onze cultuur. Er zijn zo veel gave muzikanten die uit Nederland komen of hier gevestigd zijn, en er zijn ook zo veel bijzondere podia en festivals.

[10] zie je een jong talent?

Ik vind gitarist Olivier van Niekerk een enorm talent. Hij is nog heel erg jong, maar hij speelt al zo prachtig! Ik ben heel erg benieuwd hoe hij zich zal ontwikkelen in de komende jaren.

foto Kim Raad