World Jazz in Lockdown

van de redactie


Men is er in de jazzsector inmiddels druk mee: het verzinnen van alternatieven voor de afgelaste concerten en festivals: podcasts, videokanalen, tips voor zinnig tijdverdrijf, tips tegen verveling en het regent inmiddels livestreams van huiskamerconcerten, online jamsessions en producties, vlogs en blogs voor en door musici. De jazzmusici, die het improviseren in het bloed zit, zoeken hun weg tijdens de al dan niet intelligente lockdown die de wereld momenteel platlegt i.v.m. de coronacrisis.

Nederland

De NPO/Radio 2 website houdt het publiek op de hoogte van “alle prachtige initiatieven die tijdens de coronacrisis in de creatieve sector ontstaan”. Klik hier voor de derde update. Online Cultuurzender Parmando zendt concerten uit vanuit Beauforthuis Zeist, met onder meer Bert van den Brink. De 'Beauforthuis Sessies' verschijnen na inlog op de Parmando website gratis op je scherm. BIMHUIS TV, dat nu ruim een jaar bestaat, vertoont concerten en daarbij opgenomen gesprekken met artiesten. Klik hier om te bekijken en beluisteren. Het Nederlands Jazz Archief lanceert het jazzheldenportret over Ferdinand Povel, refererend aan de lockdown: "Omdat we allemaal thuis zitten is elke vorm van afleiding en troost welkom.” Festival Amersfoort Jazz houdt de gemoederen verhit via het Amersfoort Jazz video kanaal.

VS

Het Amerikaanse Jazzblog.com fungeert als een gids voor de Amerikaanse thuiszitters.  “More than any other form of music, jazz makes magic in the moment. While the coronavirus shutdown has shuttered many of the world's musical venues, musicians are responding by webcasting their performances so we can all experience the joy of spontaneous, live jazz.” En het zijn niet de minsten die hieraan deelnemen. Meesterpianist Fred Hersch speelt dagelijks verzoeknummers, live op Facebook. John McLaughlin slingert vanuit zijn eigen habitat, op blote voeten, solo’s de wereld in gekoppeld aan #staysafe berichten. Het vooraanstaande Jazz at the Lincoln Centre haalt concertregistraties van de plank, onder het motto: “In these trying times, we plan to continue entertaining, enriching, and expanding the global community for jazz through online education and our social platforms." Lincoln Center’s Managing and Artistic Director Wynton Marsalis zorgt twee keer per week voor “online wide-ranging conversations, uplifting messages, and thoughts on how to stay creative during this unprecedented time.” Saillant detail: de vader van Wynton was recent een van de betreurde corona gerelateerde sterfgevallen. Klik hier