Voorbeschouwing

November Music Festival 2018

Tekst: Robin Boer / foto: November Music press

Van 2 tot en met 11 november a.s. zal het jaarlijkse November Music Festival plaatsvinden in 's-Hertogenbosch. Het programma is ook dit jaar weer bijzonder interessant en gevarieerd. ProgJazz heeft een persoonlijke selectie gemaakt van concerten die zij zullen bezoeken. Hier zullen wij verslag van doen op deze website en onze Facebook pagina.


Deel I – John Zorn

Al eerder dit jaar publiceerden wij een portret rondom de Amerikaanse componist/musicus John Zorn (zie hier) , vooruitlopend op dit festival, waar hij voor de tweede maal op rij zorgtdraagt voor een reeks boeiende concerten. Deze concerten vinden aanstaande maandag, 5 november, plaats op verschillende locaties. De eerste twee onderdelen zijn gratis toegankelijk. Voor de overige concerten kunnen losse tickets worden gekocht, of er kan een dagkaart worden aangeschaft (hier zijn er nog slechts enkelen van verkrijgbaar).

Documentaire

Om 13:30 is in Filmzaal 1 van de Verkadefabriek de documentaire John Zorn 2016-2018te zien, van regisseur Mathieu Amalric. Dit is een vervolg op de vorig jaar vertoonde documentaire op dezelfde locatie.

The Hermetic Organ No. 21 (John Zorn)

Voor de 21ste keer neemt John Zorn plaats achter een groots kerkorgel, om daar de meest eigenzinnige, vreemde, mooie en unieke geluiden en akkoorden uit te laten weerklinken. Net als vorig jaar wederom in het monumentale Sint-Janskathedraal, om 15:30.

Songs For Petra (Petra Haden / Julian Lage Trio / Jesse Harris)

Om 16:30 kan er in de Pleinzaal van Theater aan de Parade worden genoten van de zangeres Petra Haden (dochter van de legendarische in 2014 overleden bassist Charlie Haden) en haar band. Songs for Petrastaat voor een cyclus van poëtische liederen die Zorn speciaal voor haar componeerde. Het kan worden beschouwd als een vervolg op het Song Project waar Zorn in 2013 mee heeft getourd. Haden is bekend van (onder meer) haar a-capella versies van liedjes van Journey, David Bowie en King Crimson. Ze werkte eerder samen met bands als Sunn O))), Foo Fighters, The Decemberists, Green Day en Beck. De begeleidingsband zal bestaan uit gitaristenJesse Harrisen Julian Lage, bassist Jorge Roederen drummer Kenny Wollesen.

John Zorn foto: Scott Irvine

Barbara Hannigan foto: Marco Borggreve.

Chamber Music (JACK Quartet / Felicia van den End / Michael Nicolas)

Net als vorig jaar zal ook het fenomenale JACK Quartet (Christopher Otto(viool), Austin Wulliman(viool), John Pickford Richards(altviool), Jay Campbell (cello)) weer aantreden om de avontuurlijke, complexe composities van Zorn te spelen. Deze keer voegen fluitiste Felicia van den End en cellist Michael Nicolas zich bij het kwartet. Van Den End was vorig jaar ook al te zien en te horen tijdens het Chamber Musicconcert met Asko|Schönberg, waar zij veel indruk maakte op de toeschouwer en luisteraar, waaronder Zorn zelf. Dit deed hem besluiten speciaal voor haar een compositie te schrijven, getiteld Nachtraglichkeit, dat tevens haar wereldpremière zal krijgen tijdens dit programma.

Solo Sax

“Please play your saxophone”, werd er vorig jaar uit het publiek geroepen, dat in de grote zaal van De Verkadefabriek ondergedompeld werd in Japanse animatiefilmpjes met bijbehorende muziek, als zijnde het programma Essential Cinema. Zorn zou uiteindelijk maar een paar minuten daadwerkelijk saxofoon spelen. Hoe spectaculair dat ook was, het was snel voorbij. Daarom worden de liefhebbers dit jaar op hun wenken bediend. Zorn zal een van zijn bijzonder schaarse solo saxofoonconcerten verzorgen in de fantastische locatie Jheronimus Bosch Art Center, om 19:30 uur.

Midsummer Moons (Julian Lage / Gyan Riley)

Van de gelijknamige CD die vorig jaar verscheen zullen gitaristen Julian Lage en Gyan Riley de prachtige akoestische gitaarduetten live uitvoeren in het Noordbrabants Museum, waar zij vorig jaar nog de veelbesproken Bagatellesspeelden. Deze muziek is bijzonder melodieus van karakter en de prachtige in elkaar vervlochten harmonieën zijn een lust voor het oor. Vanaf 20:30 uur.

Jumalatteret / The Holy Visions (Barbara Hannigan & Steve Gosling / Sarah Brailey / Elizabeth Bates / Eliza Bagg / Rachel Calloway / Kirsten Sollek)

Hannigan kennen wij zowel als zangeres als dirigent. Dit jaar won zij een Grammy en Juno Award voor haar album Crazy Girl Crazy. Deze avond zal zij met meesterpianist Steve Gosling de wereldpremière verzorgen van de compositie Jumalatteret. In deze cyclus wordt de godenwereld bezongen zoals vastgelegd in het Finse nationale epos, de Kalevala. Een collectie mystieke teksten die mondeling zijn doorgegeven en zijn opgetekend in het jaar 1835.

Het tweede deel van deze set in de Grote Kerkzal worden ingeruimd voor het programma The Holy Visions, dat in 2016 reeds middels zijn eigen label Tzadik al op CD verscheen onder de titel Sacred Visions.  Het betreft een ode aan de Middeleeuwse mysica Hildegard von Bingen, in de vorm van een liedcyclus, uitgevoerd door vijf bekwame zangeressen: Sarah Brailey, Elizabeth Bates, Eliza Bagg, Rachel Calloway en Kirsten Sollek.

John Zorn's COBRA

De Grand Finale van deze Zorn marathon vindt net als vorig jaar plaats om 23:00, in de Grote Zaal van de Verkadefabriek. Het concept COBRA dateert al uit de jaren 80. Kort gezegd is men getuige van een grote groep improviserende musici van hoog niveau die gezamenlijk een stuk muziek uitvoeren aan de hand van door Zorn gegeven 'cues' die elkaar in een razend hoog tempo opvolgen. Deze vorm van compositie wordt ook wel een Game Piecegenoemd. Iedere uitvoering is weer anders. Het illustere rijtje namen dat deze spannende muziek dit jaar ten gehore gaat brengen is als volgt: Bill Frisell (gitaar), Julian Lage (gitaar), Matt Hollenberg (gitaar), Craig Taborn (piano, toetsen), Ikue Mori (electronics), Kenny Wollesen (drums), Mike Nicolas (cello), Jay Campbell (cello), Okkyung Lee (cello), Jorge Roeder (bas), Cyro Baptista (percussie), John Zorn (prompter).


[PJ_©RB]