De Utrechter Jazzclub

ONTMOETING MET HUGO VAN ELS

tekst en plaatje: Storm Bakker, maart 2020


De stad Utrecht kent sinds het verdwijnen van de SJU in 2011 de vereniging UJazz, een club van gedreven jazzliefhebbers en -musici die -in de geest van het oude SJU jazzpodium- het geliefde genre in de stad in leven houden. Hun hoofdpijler is het UJazz Fest, dat dit jaar is neergestreken in Rotsoord achter de Watertoren, met Helling en LE:EN als podia. Sinds 2019 is UJazz ook begonnen met een reeks concerten in de loungezaal van Stadsbrasserie De Utrechter, “een nieuw jazzpodium in ontwikkeling.” Aldaar vinden op elke eerste donderdag van de maand concerten plaats in een intieme setting, met veelal Utrechtse musici, geselecteerd door Kika Sprangers. Donderdag 5 maart staat zangeres Marit van der Lei op het programma, oorspronkelijk uit Eibergen, maar afgestudeerd in Utrecht.


Hugo van Els

We worden vriendelijk ontvangen in de besloten loungezaal door Hugo van Els, drijvende kracht achter UJazz en nemen met hem en een lokaal Maximus-biertje plaats aan een tafeltje. Van Els praat met zekere trots over de verschillende initiatieven van UJazz. “Wij zijn jazzliefhebbers en maken ons sterk voor vernieuwende jazz in Utrecht en wijde omgeving, veelal kleinschalige, intieme projecten, jazz in brede zin. Jazz in Utrecht is springlevend, op allerlei plaatsen. Daarin spelen wij met UJazz een belangrijke, verbindende rol. We hebben geen vast thuishonk, maar dat belemmert ons niet om veel jazz in de stad te laten klinken.”

UJazz Fest

Hij blikt tevreden terug op de negende editie van UJazz Fest in en rondom De Helling, begin februari. “De nieuwe locatie van ons festival bleek een verademing," aldus Van Els, "veel warmer dan de hoge verdieping in TivoliVredenburg, waar we niet echt onze eigen festivalsfeer konden creëren. Het festival werd goed bezocht en de optredende artiesten waren in vorm. Ben van den Dungen uiteraard, maar ook Dion Nijland met zijn nieuwe groep en zangeres Jessica de Boer, die de lounge stil kreeg. Ik ontdekte haar op een UJazz sessie voor conservatoriumtalent, waar zij eigenlijk al een beetje te goed voor was.”

Jazzclub
Van Els roemt de aanjagende rol de gevierde next generation saxofoniste Kika Sprangers, die hij curator heeft gemaakt van de jazzavond in De Utrechter, sinds oktober 2019 omgedoopt tot De Utrechter Jazzclub. De alt- en sopraanvirtuoze blaast daarbij zelf regelmatig mee. “Gezamenlijk komen we tot een mooi programma. De Utrechter profileert zich steeds meer als jazzpodium, laagdrempelig maar niet bang voor avontuur.” Hij somt enkele artiesten op die al aan de beurt zijn geweest, hetgeen via internet overigens niet gemakkelijk te achterhalen blijkt. “Kika met Karel Boehlee en Jasper Somsen, met Robert Koemans en Willem Romers en met Anna Serierse en Martin Fondse. Verder Oene van Geel en Philipp Rüttgers, Robert Pistolesi en Eran Har Even.

Accordeon

Op de valreep maakt hij nog even reclame voor de editie van april. "We hebben nog meer speciaals in petto. Op 2 april speelt hier Bert van den Brink in duo met bassist Hein van de Geyn. Ik denk dat Bert dan accordeon speelt. Als je dat meemaakt word je geheid omgetoverd in een liefhebber. Dat is toch fantastisch dat die twee hier spelen? Hein is dat weekend voor Transition aan de overkant in TivoliVredenburg.” Lachend: “Vanavond speelt daar overigens Brad Mehldau.”


[PJ_©STAB]


Lees hier de review over het concert van Marit van der Lei

Lees hier de review over UJazz Fest 2020 (Ben van den Dungen Quartet)

Lees hier de review over UJazz Fest 2020 (DEON / Dion Nijland)

Lees hier de review over UJazz Fest 2020 (Jessica de Boer)

Lees hier de review over UJazz Fest 2020 (HKU Big Band ft. Tineke Postma)

Hugo van Els (met Kika Sprangers) | credits STAB