Avontuurlijke jazz in Plofhuis 7

Fort Uitermeer Weesp

Van onze redactie

foto Stichting Uiteraard Uitermeer

Fort Uitermeer in Weesp is een indrukwekkend bolwerk aan de Vecht, de ’s Gravelandse Vaart, dichtbij de Vechtplassen en het Naardermeer, op een strategisch punt gelegen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (Stelling van Amsterdam). Het torenfort werd in 1845 gebouwd op de plaats van een oude schans, maar reeds in 1954 halfslachtig opgeblazen door de genie. 
De resten werden gerestaureerd in 2007 en sindsdien is het fort rustiek gelegen met uitzicht over de polders die Amsterdam scheiden van het Gooi. Het fort is ondanks de beschutte ligging over land en water goed te bereiken, met name een trekpleister voor wandelaars en fietsers.

Verspreid over het terrein van het Fort Uitermeer ligt een aantal zogeheten ‘plofhuizen’, munitiemagazijnen van de Burgerbescherming Nederland (BB) uit de beginjaren van de Koude Oorlog. Plofhuis nummer 7 werd in 2017 gerestaureerd en geschikt gemaakt als cultuurhuis en minitheater door Stichting ‘Uiteraard Uitermeer’. Het biedt plaats aan maximaal 75 personen en in die intieme sfeer wordt de ruimte gebruikt voor kleine theatervoorstellingen, concerten, lezingen en exposities. De organisatie begon in 2017 met het organiseren van maandelijkse activiteiten in het Plofhuis om te kijken wat er kan, wat werkt, en waar publiek voor is. Dat deed men door iedere maand een activiteit te organiseren. Daaronder ook jazzconcerten, waarbij de graficus en jazzfluitist Thomas Posthuma (Weesper Domijn Cultuurprijs 2011) als senior advisor optreedt. De aimabele Weespenaar programmeert altijd vol overgave, avontuurlijke maar welluidende jazz van hoog niveau.

Pianist Michiel Buursen keert in het nieuwe seizoen 2018/2019 terug met zijn vaste begeleiders Taco Nieuwenhuizen (bas) en Wim Kegel (drums), op 16 september 2018 ook met special guest Thijs van Otterloo (saxofoon). Andere artiesten zijn Stormvogel’s Barditus (ft. Wieke Garcia en Oene van Geel, 28 oktober 2018), en verderop in het programma in 2019 artiesten als Jeroen Pek, Peter Tiehuis en Frans van der Hoeven. De zondagse concerten beginnen om 15.30 uur en de toegang is ten principale €10,- Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop@plofhuis7.nl of bij de ingang.

Plofhuis7 op Fort Uitermeer, Uitermeer 5, 1381 HP Weesp | website