Avontuurlijke jazz in Metropole Arnhem

Van onze redactie

Foto's: Sandra Bouckaert


Ze bestaan nog: horeca-ondernemers die -vol goede moed en tegen beter weten in- hun toko echte live-jazz durven programmeren. Niet als flauwe achtergrondmuziek met allerlei restricties, maar in concertante setting en zonder artistieke beperkingen; niet in ruil voor twee consumptiebonnen en een schop onder de kont, maar tegen een gezonde maaltijd, een fijn glas rioja en een redelijke duit in het zakje. En dan ook nog flyers laten drukken, vette bio’s op de website en met de kop in de krant. De Arnhemse Jan van Wonderen is er zo één. En alleen daarom al, verdient die man hulde.

Sinds 2017 zwaait Jan van Wonderen met vrouwlief Fernie de scepter over Grand Café Metropole aan de Steenstraat in Arnhem, waar hij dit voorjaar al wat uitprobeerde met live muziek. Vanaf september stelt hij elke zondagmiddag zijn café, waar ook goed gegeten kan worden, open voor live jazz onder de noemer ‘Garden Sessions’. De optredens vinden plaats in de intieme ‘binnentuin’, waar het restaurant is gevestigd, een sfeervolle patio met bar en op de eerste etage glas-in-loodramen. Achter die ramen waren vroeger de dames van plezier gezeten, aldus Van Wonderen met een grijns. Het Spijkerkwartier was ooit –na de Amsterdamse Wallen- de grootste hoerenbuurt van Nederland, maar werd omstreeks 10 jaar geleden gesloten en omgebouwd tot een hippe, dynamische woonwijk met allure. Sindsdien hebben de huizen een monumentale status, staan er dure auto’s voor de deur, wemelt het er van restaurantjes en bistro’s, lifestyle winkels en galeries. Tegenwoordig komt er dus een ander publiek in de zaak; gemêleerd, meestens yuppen en tweeverdieners uit de wijk, mensen die genieten van de lounge sfeer, een liefdevolle cappuccino of een speciaal getapt biertje.

Jan van Wonderen is geen groot jazzkenner, maar wel een fervent liefhebber. Hij was kort geleden met zijn vrouw in de illustere Blue Note jazzclub in New York, “The Finest Jazz Club in NYC Complete With Full Dinner Menu”. Daar zag hij wel hoe het niet moet. De muziek was uiteraard uitstekend, (dit seizoen spelen onder meer Chick Corea, Ron Carter, Billy Cobham, Stanley Clarke, Bob James, Spyro Gira, Christian McBride, Maceo Parker, Hiromi, David Sanborn, Take Six, Mahattan Transfer, Cory Henry, Kenny Garrett, John Scofield om er een paar te noemen!), maar de entourage viel hem bitter tegen. Ellenlange wachtrijen (ondanks reserveren), eten tegen de klok, brutale behandeling en dat alles voor een hoge prijs, binnen no-time weer op straat gezet. Dat wil hij in Metropole Arnhem anders aanpakken. De toegang is gratis en men wordt onthaald met een lach. Voor een zacht prijsje biedt hij speciale jazzdiners aan, acht heerlijke gerechten geserveerd tijdens en na het concert. Alles straalt ongedwongen gastvrijheid uit. Alleen de artiesten zijn van iets mindere naam en faam dan in New York, hoewel zeker toch van nationale allure en met zekere status.

Bij het programmeren wordt Van Wonderen gesteund door Jeroen Pek, internationaal tourend jazzfluitist en als docent betrokken bij het Arnhems conservatorium. Het openingsconcert nam Pek voor eigen rekening, met speelkameraden Onno Witte, David de Marez Oyens en Stormvogel. Dit kwartet was in feite een reünie van de formatie PitchWhiteStorm, waarmee vanaf 2007 enige jaren werd opgetreden en opgenomen. Stormvogel speelde omdat de kersverse Boy Edgarprijswinnaar Jasper van ’t Hof door een blessure verhinderd was. De pianist zal naar verluidt in oktober, als zijn hand weer beter is, alsnog aanschuiven in de Metropole Garden Sessions. Na het optreden reist Jeroen Pek naar zijn geliefde zuid-Frankrijk, waar hij bekend staat als “le grand flutiste Néerlandais” en op zaterdag 8 september met grootheden als Serge Lazerevitch (gitaar), Jean-Luc Lehr (bas) en Onno Witte (drums) zal optreden tijdens 'Festival Jazz - Les 10 Ans de Jazz au Caveau' in het prachtige Caunes Minervois.

Jeroen Pek benadrukt dat hij met de programmering van de Garden Sessions mikt op avontuurlijke en energieke jazz, niet woest experimenteel of oorverdovend qua volume, maar ook niet al te traditioneel en gewoontjes. Er mag best een eigenaardig randje aan zitten; artiesten met eigen werk en unieke arrangementen, beetje spannend en gepeperd. Dat blijkt wel uit de artiesten die de komende weken zijn aangetrokken: zangeres Vera Naus, gitarist Jerome Hol, drummer Felix Schlarmann, bassist Frans Jan van der Hoeven en trompettist Bert Lochs. Allen staan bekend om eigenzinnige opvattingen en allen draven zij op in Metropole Arnhem met hun ingespeelde formaties, niet met gelegenheidshofjes. Voor de volgende serie zitten behalve de concerten ook sessies en masterclasses in het verschiet, met betrokkenheid van docenten en studenten van het Conservatorium ArtEZ. Liefhebbers worden geïnformeerd via de bekende kanalen en natuurlijk de website www.metropole.nl


[PJ_©STAB_ook verschenen op Jazzpodium.com0