Andrew Latimer (Camel) - een portret

Tekst: Robin Boer


De muzikale Brit Andrew Latimer werd geboren in Guildford, Surrey, Engeland op 17 mei 1949. Andrew is voornamelijk bekend als gitarist en zanger, maar bespeelt ook toetsen en fluit. Bij de naam Latimer zullen kenners direct de naam Camel roepen; de band die de musicus in 1971 oprichtte samen met drummer Andy Ward en bassist Doug Ferguson. Dit trio ging, voor de naamswijziging naar 'Camel', door het leven als 'the Brew'. Al snel werd toetsenist Peter Bardens aan het trio toegevoegd en twee jaar later was het debuut-album 'Camel' een feit.

De band nam LP's op die de tand des tijds goed hebben doorstaan en nog steeds alom geprezen worden door liefhebbers van symfonische rock maar ook daarbuiten. Tot heden ten dage beroemde titels zijn 'Mirage', 'Music inspired by The Snow Goose' (dat in 2013 een herbewerking in de studio kreeg) en 'Moonmadness', allen opgenomen in de jaren zeventig, ook wel gezien als het decennium van de creatieve hoogtijdagen.

De muziek van Camel wordt vaak in één adem genoemd met andere bands/tijdgenoten uit het symfonische rock genre, zoals Yes, Genesis, Pink Floyd en Gentle Giant. Een vergelijking met bijvoorbeeld Alan Parsons Project gaat mogelijk toch iets meer op, gezien de muziek van Camel over het algemeen minder complex is en er regelmatig sprake is van melodieuze ballades met lome, maar karakteristieke zang (van, met name, Latimer zelf) en veel sfeervolle keyboards. De huilende gitaar van Latimer vervult voornamelijk een solistische rol, wat de muziek kleurrijker en lyrischer maakt dan die van de 'gewone' rockbands uit dit creatieve tijdperk.

'Andy' is altijd het boegbeeld en de hoofdcomponist geweest van Camel. Hoewel ook Bardens gedurende de jaren zeventig een belangrijke compositorische bijdrage leverde, en met zijn spel een uniek stempel drukte op de muziek, verliet hij omstreeks 1978 de band, om er ook nooit in terug te keren. Kenmerkend aan de muziek is het emotionele gitaarspel, dat veelal vloeide uit een Gibson Les Paul en in mindere mate de Fender Stratocaster. Vanaf de jaren 90 is hij ook gaan spelen op een zogenaamde Burny Super Grade, een tachtiger-jaren-kopie van het Gibson Les Paul model. Steve Rothery, gitarist van de populaire Britse progrockgroep Marillion, noemt Latimer een van zijn belangrijkste inspirators.

Na diverse bezettingswijzigingen, die vanaf het einde van de jaren 70 hun intrede deden, werkte Latimer samen met diverse sessiemuzikanten en kwam medio jaren 80 terecht bij Kayak-oprichter/componist/toetsenist Ton Scherpenzeel, die op verschillende platen zijn bijdrage zou leveren. Na een radiostilte van zeven jaar, bij aanvang van de jaren 90, richtte Latimer zijn eigen platenlabel 'Camel Productions' op, waarop onder de 'Camel'-vlag nog vier studio albums zouden worden uitgebracht met louter nieuw werk, tot 2002. Sindsdien is Camel uitsluitend nog als live-band operationeel. Hij leverde nog wel diverse bijdragen aan albums van anderen, waaronder bijvoorbeeld 'Close To The Fire' (2000) en 'Seventeen' (2018) van Kayak. Niet verwonderlijk, gezien de samenwerking met Scherpenzeel door de jaren heen. In 2003 speelde Camel (tevens met Scherpenzeel op toetsen) voor een uitverkocht Paradiso tijdens de 'Farewell Tour' (dat uiteindelijk een tijdelijk afscheid bleek te zijn), ruim een jaar na het overlijden (longkanker) van oud-toetsenist Bardens.

Latimer werd zelf al sinds begin jaren negentig geplaagd door diverse gezondheidsklachten. In 2014 kreeg hij een nieuwe knie, maar stond amper een jaar later al weer veelvuldig op het podium. Helaas zijn de gezondheidsperikelen heden ten dage niet voorbij: gedurende de huidige tournee door verschillende landen, neemt de musicus plaats op een stoel, vanwege een (lichte) hernia die periodiek tot flinke pijnen kan leiden. Op 5 juni jongstleden werd het concert van Camel, dat plaats zou vinden in 't Paard van Troje (Den Haag), last minute afgelast vanwege het feit dat de bandleider onwel werd, te kampen had met evenwichtsstoornissen en tot overmaat van ramp ook nog een beginnende longontsteking gediagnosticeerd kreeg. Het concert is afgelast om verdere afgelastingen deze tour te voorkomen. Er worden twee volle dagen rust gepakt, met medicatie, om vervolgens te besluiten of de concerten in o.a. Hengelo en Utrecht (redactie ProgJazz aanwezig), later deze week, gewoon doorgang kunnen vinden.


[©PJ - RB]