REVIEW


SUPERSISTER

LIVE IN SCHEVENINGEN 1972

CD: SOSS Music 2021


Tekst: Robin Boer

Na de bijzonder uitgebreide biografie van Fred Baggen die eind vorig jaar verscheen, en met een nieuwe clubtour van Supersister Projekt afgelopen maanden (die hopelijk in 2022 voortgang zal krijgen), worden de liefhebbers ook nog even getrakteerd op een live-cd met opnamen uit Scheveningen, gemaakt op 1 juli 1972.

WOW

Dit bewuste optreden is niet in zijn geheel nieuw: het zogenoemde "intelligente nummer” getiteld WOW was indertijd live nogal een hit en bevatte nogal wat door The Mothers of Invention (Frank Zappa) geïnspireerde elementen: grappen en grollen, gekke stemmetjes en doo-wop persiflages. Het verscheen destijds op de Polydor verzamelserie Superstarshine.

Wat niet iedereen weet, is dat er van dat concert nog veel meer is opgenomen, deels op multi-track en via een live-mix op 1/4 inch. Het blijft bijzonder dat we pas vijftig jaar na dato kunnen genieten van deze opnamen (dankzij de oplettendheid van Marco Witkamp), die nota bene al die tijd ergens in het archief van Universal in Londen stof lagen te happen. Robert Jan Stips, 'mister Supersister himself' heeft samen met Daan Arisz en Aad Link zorggedragen voor de mixing en editing. Het resultaat liegt er bepaald niet om!

Het concert, dat een zogenoemd 'double bill' concert was met de Delftse band Alquin, speelde zich af na de release van de derde LP Pudding & Gisteren. Dit was de laatste studio-LP van de succesvolle Supersister-bezetting met Stips, Ron van Eck, Sacha van Geest en Marco Vrolijk. De meeste stukken in dit concert zijn afkomstig van deze, alsmede van de eerste LP Present From Nancy uit 1970. Maar liefst acht stukken, waaronder een complete, en echt verbluffend accurate uitvoering van de compositie Pudding & Gisteren, dat destijds speciaal voor Het Nederlands Danstheater is geschreven. Het blijft een genot om te horen hoe veelzijdig en muzikaal dit hoogtepunt uit het oeuvre is. Ook Judy Goes On Holiday, Present From Nancy en Mexico overtreffen de energie van de plaatversies ruimschoots. De tweede helft van de single Radio moest worden afgekapt door een mogelijk technische opnamestoring, maar dit stoort geenszins dankzij een perfecte crossfade naar Mexico. Dat de twee voorlaatste tracks op de binnen- en achterkant van het hoesje per abuis zijn omgedraaid (het eerste deel van Memories Are New volgt ná WOW en niet andersom) mag geen naam hebben. Er wordt afgesloten met een rauwe versie van het grootste single-succes She Was Naked.

Remix

De remix die Stips, Arisz en Link hebben verzorgd pakt subliem uit. De geluidskwaliteit en de mix van deze opname zijn beslist naar de maatstaven van vandaag, waardoor dit bijna vijftig jaar oude concert een zinderende luisterervaring biedt dan menig concertopname van recente datum. De souplesse, de energie en bezieling waarmee gespeeld werd door veel groepen in de vroege jaren zeventig lijkt grotendeels uitgestorven (enkelen hebben het nog), maar is dankzij archief-releases als deze godzijdank nog springlevend. Zeker gezien de hoge kwaliteit van het audio-materiaal, had het artwork van deze CD, dat toch wat aandoet alsof het een matige bootleg betreft, wat ons betreft beter verdiend.

Iskander

Het Supersister van na 1972 zou zich met de LP Iskander (een concept-album rond Alexander de Grote) meer richten op jazzrock en impr, waardoor Van Geest alsmede Vrolijk werden vervangen door respectievelijk Charlie Mariano en Herman van Boeyen. Zelfs oud Soft Machine-lid Elton Dean heeft nog enige tijd als saxofonist met de groep getoerd, toen Mariano zich niet langer beschikbaar stelde. Deze bezetting heeft, leren wij van diverse bronnen, indrukwekkende optredens neergezet op de podia, maar het blijkt dat hier nooit multi-track opnamen van zijn gemaakt. Tegen beter weten in blijven wij de ijdele hoop koesteren hier ooit nog eens iets van te horen te krijgen.