NEWS


JOHN COLTRANE

A LOVE SUPREME - LIVE IN SEATTLE

Nieuwe live-opname ontdekt van Coltrane-klassieker

Releasedatum: 8 Oktober 2021.

Tekst: Robin Boer

Er is al veel geschreven over het vierdelige epos A Love Supreme dat in 1965 door het beroemde John Coltrane 'Classic Quartet' voor het Impulse label is opgenomen. Het muzikale gebed staat bekend als één van de grootste werken uit de geschiedenis van de jazz en impro.

Trane bracht tijdens zijn live-concerten de compositie hoogst zelden ten gehore. Toch is het stuk enkele keren uitgevoerd, en wel tijdens een residentie in Oktober '65, in The Penthouse, Seattle, waar in 1971 ook al opnamen van verschenen onder de titel John Coltrane & Pharoah Sanders: Live In Seattle. Tijdens deze residentie werden Coltrane, Tyner, Jones en Garrison, behalve door Sanders, bijgestaan door bassist Donald Rafael en saxofonist Carlos Ward.

Tot dusver verscheen er slechts één live-opname van A Love Supreme, in 2002, op de Complete Masters editie van het studio-album. Deze werd eveneens in '65 opgenomen, op het Franse Festival Mondial du Jazz Antibes. Deze uitvoering besloeg ongeveer vijftig minuten, terwijl de in Oktober te verschijnen uitvoering dik over de 75 minuten klokt.

Het slotstuk van de suite, Psalm, is reeds te beluisteren op de bekende digitale platformen.
A Love Supreme: Live in Seattle is de derde uitgave in een reeks noemenswaardige archival uitgaven van Coltrane op het Impulse label. In 2019 verschenen Both Directions at Once: The Lost Album en Blue World, afgelopen maand gevolgd door Kritan: Turiya Sings van Alice Coltrane Turiyasangitananda, met gestripte opnamen uit haar Swamini-tijd. Daarover in een later artikel meer.


[PJ_©RB]

John-Coltrane-Cover-Art.jpg

John Coltrane A Love Supreme - Live in Seattle John-Coltrane-Cover-Art.jpg

John C

oltrane | A Love Supreme Antibes 1965 France Television 1966 | Archive INA

John Coltrane - A Love Supreme, Pt. IV - Psalm (Live In Seattle / Visualizer)