R E V I E W


Siu Tin Chi Quartet

UNSPOKEN - ALBUM AND TOUR | part 1


tekst: Storm Bakker


In haar muziek verwerkt zij op kunstige wijze haar dromen, herinneringen en ervaringen. Zij gebruikt klassieke cadensen die zij soepel laat overvloeien in moderne akkoordprogressies; functionele harmonie verandert evenzo in modale minimal music, afgewisseld met impressionistisch schilderwerk. Maatsoorten als 11/4, 7/4, 9/8 en 5/8 worden niet geschuwd, maar steevast licht, luchtig en bescheiden. Het zit bij Siu Tin Chi in het subtiele en dynamische samenspel. Sferisch, filmisch, zonder theatrale bombarie.

Pianist Siu Tin Chi kwam in 2016 van Macao (China) naar Rotterdam. Zoals alle pianisten uit het verre oosten genoot zij reeds aan die andere kant van de wereld een klassieke opleiding. Dat is goed te horen op haar debuutalbum UNSPOKEN (ZenneZ Records 2022), maar ook tijdens haar optreden in DUMS Utrecht, gisteren 3 februari 2023. Vooral in de vaststaande passages geven haar handen blijk van die gedegen training. Strakke achtsten ladders, mooi, goed en foutloos gevingerd. Daarin zit ook een gevaar. Alles is tot in de puntjes voorbereid, met voorbedachte rade en zonder risico. Bij Monk en Tristano zijn het juist de onmogelijke kont-tegen-de-krib-acties, waarmee zij het publiek maar ook zichzelf leken uit te dagen en te verbazen, avontuurlijke capriolen die voor bloedstollend spannende jazzpiano zorgden, waarmee zij geschiedenis schreven. Bij hen fungeerden de bassist en de drummer vooral als stabiele 'timekeepers', die de solerende pianisten hun waaghalzerij veroorloofden. Dankzij drummers als Jack deJohnette en Jon Christensen konden Bill Evans en Keith Jarrett het samenspel interactief en dynamisch naar een hoger plan trekken, waarbij iedereen de timekeeping losliet en opging in de gemeenschap van vrijheid. Dat is uiteraard geen eerlijke vergelijking, want Chi is een lieve jongedame met een totaal andere culturele achtergrond, maar het is een aspect waarin zij nog kan groeien.

Haar bandmembers zijn er zeker voor geschikt en tegen opgewassen, bleek ook live in het mooie zaaltje van De Utrechtse Muziek School, waar de concerten van UJazz plaatsvinden (ofschoon de website suggereert dat het in de Cloudzaal van TivoliVredenburg zou geschieden…) Drummer Martin Hafizi, bassist Ildo Nandja en rietblazer Loek van den Berg zijn stuk voor stuk mooie spelers, die elk op integere wijze hun momentum pakken. De jonge virtuozen vertolken Chi’s filmische composities met verve. Zij kleuren echter op gezag van de pianiste toch binnen de lijntjes, juist op momenten waar het geheel roept om vrijbuiterij en verrassing. Het concert klonk zodoende exact als de plaat. Behalve tijdens een passage in het fraaie stuk Inner Child, over haar grootvader, toen Chi even last kreeg van een kriebelhoest.   


UNSPOKEN

Unspoken is the album debut of Macau-born pianist-composer Siu Tin Chi (you may call her ‘Chi') and her quartet. Chi is a rare talent whose training in both classical and jazz as well as exposures to both the East and the West have given her music a unique sound palette that can be characterized as eclectically cosmopolitan.

Siu Tin Chi - piano

Loek van den Berg – Saxophones

Martin Hafizi - drums

Ildo Nandja - bass

________________________

ZenneZ Reocrds

YEAR 2022
EAN 978-90-832488-0-6
CATALOG ZR2208028

WEBSITE

De frêle toetseniste straalt als zij haar composities toelicht, en zittend aan de vleugel loopt zij over van muzische schoonheid. Met haar technische vermogen heerst zij over de toetsen en de hamers, hetgeen zorgt voor een mooie toon. Ze heeft volledige controle en dirigeert haar goed ingespeelde band alleen op de meest noodzakelijke momenten, met subtiele oogwenken en ellebogen. Loek van den Berg, die -zoals het hoort- alles uit het hoofd speelt op sopraan en klarinet, gaf na afloop toe dat zij gezamenlijk veel gerepeteerd hadden voor de opname van het album, en sindsdien alles live automatisch ophoesten. We spreken ook nog even met John Weijers van ZenneZ Records, die duidelijk gesteld is op zijn nieuwe protegé. Na afloop groeten wij tenslotte Siu Tin Chi zelf nog even, met de belofte dat we binnenkort in Amersfoort zullen wederkeren voor een nadere kennismaking. Aldaar in Café Miles (zondag 19 februari) wordt gelukkig wel een biertje getapt, hetgeen wij in DUMS wel een beetje als een gemis hebben ervaren.PJ_©STAB23