R E V I E W


DUTCH DEFUNKT

Joseph Bowie x Bohemian Groove

LIVE AT AMERSFOORT WORLD JAZZ FESTIVAL

12 Augustus 2022 | FLUOR AmersfoortTekst: Robin Boer & Simone de Wit

Beeld: Nico Brons (Amersfoort Jazz)


Amersfoort World Jazz Festival is na de pandemie herrezen als een 11-daags gebeuren, met andere kleuren, andere smaken. Voor het door ons zo gewaardeerde onderdeel Festival de Muzen, dat tot 2014 plaatsvond in Theater De Lieve Vrouw, is al lang geen plaats. De spannende progjazz-marathon waar flink buiten de lijntjes van de conventionele jazz werd gekleurd, kruisbestuivingen plaatsvonden met musici uit verschillende delen van de wereld, en als afsluiter het Bohemian Groove Orchestra voor vuurwerk zorgde met van impro, indian en afrobeat doordrenkte jazzrock, is nog steeds een groot gemis.

Spot en timeslot

Het goede nieuws anno 2022 was dat deze verloren traditie in aangepaste vorm leek terug te keren in FLUOR, op vrijdag 12 augustus om 23:30 uur. Bohemian Groove met als gast de 'levende legende' Joseph Bowie. De grote man van de in 1978 opgerichte freefunk band Defunkt, die in 2003 vanuit de VS naar Gorinchem verhuisde en naar verluidt energieker is dan ooit. Zowel de locatie als het tijdstip vonden wij echter dubieus. FLUOR, gevestigd in de voormalige tandpastafabriek, is gelegen aan een na zonsondergang desolaat terrein, op 15 minuten lopen verwijderd van het centrum, waar juist die avond de traditionele, gratis toegankelijke kroegentocht bezit nam van de middeleeuwse binnenstad. En dan even voor middernacht beginnen. Presentatrice Jessica de Boer moest rennen voor de laatste trein. Het is een raadsel, waarom de organisatie een formatie als Dutch Defunkt, die in 2018 een afgeladen Groenmarkt op zijn kop zette, anno 2022 wegzet voor een handjevol toeschouwers, - die zich in de bloedhete zaal desondanks dansend, zingend en juichend vermaakten. Hulde aan Amersfoort Jazz dat men deze band programmeert, maar het verdient naar onze smaak een mooiere spot en een beter timeslot.

Fotografie © Nico Brons (Amersfoort Jazz)

De muziek

Dan de zaal in, waar met enige technische vertraging de Bowie-show begon. Diverse hits van Defunkt kwamen voorbij, zoals ‘Illusion’, ‘Make them Dance’ en de rap ‘Next!’ voor de gelegenheid gefuseerd een ostinate groove uit Stormvogel’s 'Drakenburg'-arsenaal, gevolgd door een verrassende versie van Jimi Hendrix’ ‘Manic Depressions’. Joe Bowie (uitgesproken als boe-wie) is en blijft een echte Amerikaan. Hij presenteert zich als een energieke, dominerende frontman, met krachtige vocalen, laag, hoog, hard, zacht, en soms buitenissige soli op trombone. Hij werd geflankeerd door de enthiousast meezingende Stormvogel, die met zijn analoge schoot-synthesizer en zijn zwarte bril bij vlagen deed denken aan Pete Cosey, gitarist in de band van Miles Davis, ’73-’75.

Lord Shredder Benelux

De toetsenist had zich voor de gelegenheid weer omringd met enkele zware jongens uit zijn regio Gooi en Eemland, waaronder Peter Lieberom (sax), Ruud Breuls (trompet) en Twan van Gerven (gitaar). Vooral de verbluffend virtuoze gitarist schroomde niet zich als solist te laten gelden. Met zijn scala aan Malmsteen style arpeggio’s en Vaïaanse string sweeps, large slides, finger taps, scooped tones, pinched harmonics en wat dies allemaal meer zij, maakte hij zijn bijnaam Lord Shredder Benelux helemaal waar.

De andere spelers, stuk voor stuk gelouterde spelers uit de eredivisie van de Nederlandse fusion, bleven naar onze smaak daarentegen te bescheiden, op de momenten dat zij van de immer vurige Bowie mochten uitpakken. Misschien had het met het onchristelijke tijdstip te maken of de benauwende hitte, misschien was het bewust. Het slotstuk 'King of Jerusalem', in 2013 door Stormvogel en Bowie op de plaat gezet met Naked Ears, oorspronkelijk een stuwende rockbeat met fuzbass en schreeuwende vocalen, werd aldus een loom kabbelende kamelengroove.


[RB&SdW_©PJ22]


Joseph Bowie - vocals, trombone, percussion

Stomvogel - keyboards

Twan van Gerven - guitar

Ruud Breuls - trumpet

Peter Lieberom - saxophone

Marco van Os - bass

Arno van Nieuwenhuize - drums

Martin Gort - percussion